Trump og Trudeau i ny NAFTA-samtale

USAs president Donald Trump forholdt seg uforpliktende til en ny NAFTA-avtale da han møtte Canadas statsminister Justin Trudeau onsdag.


<p><b>NY RUNDE:</b> Den kanadiske statsministeren Justin Trudeau møtte Donald Trump i Det hvite hus i en ny runde med forhandlinger om NAFTA.</p>

NY RUNDE: Den kanadiske statsministeren Justin Trudeau møtte Donald Trump i Det hvite hus i en ny runde med forhandlinger om NAFTA.

Trudeau møtte Trump i Det hvite hus i en ny runde med forhandlinger om den Nord-Amerikanske frihandelsavtalen (NAFTA) mellom de to landene og Mexico.

– Det er på tide med forhandlinger etter alle disse årene, og vi får se hva som skjer. Det er mulig vi ikke kommer fram til en avtale, og det er mulig vi gjør det, sa Trump da de to møttes onsdag.

Hver sin side 

Trump la til at både USA og Canada ønsker å beskytte sine egne.

– Vi må beskytte våre arbeidere og for å være ærlig så ønsker statsministeren også å beskytte Canada og hans folk. Så vi får se hva som skjer med NAFTA, fortsatte Trump.

Trump har flere ganger gått hardt ut mot avtalen. Særlig har han kritisert Mexico som han mener «oppfører seg vanskelig», og har truet med at USA mest sannsynlig ender opp med å terminere avtalen, som ifølge ham har vært ødeleggende for industrien og jobber i USA.

Da Trump ble spurt av en reporter om han kunne se for seg å forhandle gjennom en avtale med Canada alene om ting surner med Mexico, var han klar:

– Å ja, absolutt. Det er mulig vi ikke klarer å nå en avtale med den ene eller den andre, men i mellomtiden inngår vi en avtale med den ene, sa han, ifølge Reuters.

Trudeau positiv

Etter møtet sa Trudeau til reportere ved den kanadiske ambassaden at det skal være mulig å få til en avtale som alle vinner på, men at Canada var «forberedt på alt».

– Jeg tror det har vært tydelig at forholdene ofte er utfordrende, og vi må være forberedt på alt, og det er vi også, sa statsministeren.

Torsdag reiser Trudeau til Mexico for å fortsette samtalene om avtalen. Den meksikanske regjeringen har avfeid Trumps skepsis til den 1.700 sider lange avtalen som tomme trusler. Samtidig er Mexico avhengig av avtalen ettersom 80 prosent av produktene Mexico eksporterer, går til USA.

Ifølge det amerikanske handelskammeret er 14 millioner jobber i USA knyttet til handel med Mexico og Canada. Dermed er Trumps handlingsrom noe avgrenset.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå