Kontroversiell kullgruve godkjent i Australia

Australia har godkjent etableringen av en kontroversiell kullgruve i delstaten Queensland.

FIKK JA: Røyk stiger opp fra et kullkraftverk i Bosnia. I Australia er det nå gitt grønt lys til et enormt kullgruveprosjekt. Foto:
FIKK JA: Røyk stiger opp fra et kullkraftverk i Bosnia. I Australia er det nå gitt grønt lys til et enormt kullgruveprosjekt. Foto:

Gruven vil kunne produsere opptil 60 millioner tonn kull årlig, og dermed øke Australias kulleksport med rundt 20 prosent.

Den såkalte Carmichael-gruven vil bli Australias største kullgruve. Den har i årevis stått i sentrum for en politisk strid. Støttespillerne sier den vil bringe sårt tiltrengte arbeidsplasser til landsbygda i Queensland, mens motstanderne advarer mot klimaeffekten av kull som eksporteres og brennes i India og Kina.

Les også: Stortinget skjerper Oljefondets kullkrav - Storebrand vil gå lenger

Naturvernere frykter på sin side at sårbare arter lokalt vil bli påvirket, og peker på at kullet vil skipes ut fra havner ved Great Barrier Reef.

Debatten skjøt særlig fart under valgkampen i Australia, som pågikk mens landet var påvirket av kraftig tørke, flommer og skog- og krattbranner som understreket Australias sårbarhet for klimaendringer. Det liberale partiet, som vant valget, har likevel vært positive til gruveprosjektet.

Myndighetene i Queensland har nå godkjent en plan for håndteringen av grunnvann på stedet, noe som var den siste store juridiske hindringen før konstruksjonsarbeidet kunne starte.

Den indiske gruvekjempen Adani Enterprises er klar til å begynne arbeidet på stedet i løpet av kort tid.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå