Avtale om Islands krisemillioner i boks

Danmark, Finland, Norge og Sverige har i dag skrevet under avtaler om milliardlån til Island.
<b>I VINDEN:</b> Det islandske flagget vaier over hovedkvarteret til den kollapsede banken Kaupthing.
I VINDEN: Det islandske flagget vaier over hovedkvarteret til den kollapsede banken Kaupthing.

Til sammen tilbyr de nordiske landene Island langsiktige lån på totalt 1,775 milliarder euro, som tilsvarer rundt 16 milliarder norske kroner.

Det melder Norges Bank og Finansdepartementet onsdag formiddag.

Ba om hjelp

Det var etter en henvendelse fra den islandske sentralbanken i november i fjor at norske myndigheter ga beskjed om at de ønsket å bidra med et langsiktig lån.

- Onsdagens undertegnelse av avtalen konkretiserer denne støtten av fra de nordiske landene, skriver Norges Bank.

Lånet skal støtte opp under Islands økonomiske stabiliseringsprogram som er etablert sammen med Det internasjonale pengefondet (IMF). Den kriserammede sagaøya ble bevilget en hjelpepakke på totalt 10 milliarder dollar, eller omtrent 64 milliarder kroner, etter at de største kommersielle bankene kollapets mot slutten av fjoråret.

Samtidig ble det lagt vekt på at IMFs støtte til Island skulle skje i samspill med andre nordiske land. De 16 milliardene fra de nordiske landene er inkludert i IMFs pakke på 64 milliarder, og Islands nærmeste naboer står dermed for en fjerdedel av hjelpen.

Les også: Norsk sentralbanksjef på Island trosser IMF

480 millioner euro

Norges andel av lånene utgjør 480 millioner euro, som tilsvarer rundt 4,3 milliarder kroner. Dette er organisert som et lån fra Norges Bank til den islandske sentralbanken Seðlabanki Islands med garanti fra den islandske og den norske stat.

Lånet har en løpetid på 12 år med fem års avdragsfrihet, og vil bli gjort tilgjengelig for Island i fire omganger, i forbindelse med IMFs kvartalsvise gjennomganger av landets økonomiske program, i likhet med resten av de nordiske lånene.

Les flere nyheter på e24.no

På forsiden nå