Ayn Rand selger bedre enn noen gang

Romanen «Atlas shrugged» har satt salgsrekord i kjølvannet av finanskrisen.
<b>«Atlas shrugged»:</b> Den amerikansk-russiske forfatteren Ayn Rands mest kjente verk.
«Atlas shrugged»: Den amerikansk-russiske forfatteren Ayn Rands mest kjente verk.

Hundretusener av personer har i år funnet ut hvem John Galt er.

Ayn Rands klassiske hyllest til "laissez-faire"-kapitalisme har opplevd en ny vår i kjølvannet av fjorårets finanskrise, skriver nettstedet Examiner.com.

I løpet av årets første halvår ble det solgt flere eksemplarer av boken enn i hele 2008. Forlaget Penguin USA leverer alle de fire engelskspråklige utgavene av Atlas shrugged - eller De som beveger verden som romanen heter på norsk - og har aldri solgt mer av den enn nå.

Stadig nye høyder

Økningen i det engelskspråklige salget i første halvår 2009 var på nesten 250 prosent. Over 300.000 eksemplarer ble sendt ut til bokhandlere, distributører, nettbutikker og biblioteker.

Romanen ble første gang publisert i 1957, men det er først de siste årene at salget virkelig har tatt seg opp. Til sammen er det solgt nesten 7 millioner kopier av roman siden den kom ut.

Romanen åpner med det klassiske spørsmålet "Hvem er John Galt?", og forteller historien om hvordan et fiktivt USA kollapser økonomisk på grunn av for mye offentlig inngripen i økonomiske spørsmål, når en gruppe av de aller mest velstående investorene rett og slett trekker seg ut og går under jorden.

Manges favoritt

Hos nettbokhandleren Amazon ligger roman for tiden på 136. plass over de mest solgte bøkene. Men den var tidligere i år så høyt oppe som på 33. plass.

En rekke politikere og næringslivskjendiser, deriblant personer som Frp-leder Siv Jensen og eiendomsinvestor Christian Ringnes, holder frem forfatteren som en av favorittene sine.

Les flere nyheter fra E24

På forsiden nå