Biff-import gir regjeringskrise i Sør-Korea

Sør-Koreas regjering har innlevert sin avskjedssøknad etter at en avtale med USA om gjenopptakelse av kjøttimport har skapt voldsomme protester.

En talsmann for president Lee Myung-bak ville tirsdag ikke kommentere om presidenten planlegger å godta avskjedssøknadene.

Statsminister Han Seung-soo leverte sin og regjeringens avskjedssøknad tirsdag. Det er blitt spekulert på om presidenten kommer til å godkjenne avskjedssøknaden fra minst tre av ministrene.

Allerede i forrige uke tilbød åtte statssekretærer seg å gå av for å ta støyten etter at myndighetene har fjernet forbudet mot import av amerikansk storfekjøtt.

– Dette er en intern sak for Sør-Koreas regjering, sa en talsmann for Det hvite hus i en kommentar tirsdag.

Store protester

Flere titusen mennesker har deltatt i protestene mot avgjørelsen, og i helgen støtte demonstranter sammen med politiet i Seoul.

Nye masseprotester var planlagt tirsdag, og organisatorene sa de ventet hundretusener av mennesker som skulle demonstrere fredelig med tente lys i protest mot kjøttimporten.

– President Lee har ikke lyttet til folkets røst. Vi har ikke et virkelig demokrati, sa Jang Dae-hyun, talsmann for en av gruppene som organiserer protestene.

Politiet har mobilisert 21.000 i uniform og sivil for å holde demonstrantene i sjakk.

– Styrte regjeringen

På motsatt side av det politiske spekteret demonstrerte også tusener tirsdag til støtte for avtalen.

– De bør slukke lysene. De er bare ute etter å styrte regjeringen, ikke i publikums helse, sa Suh Jung-kap, en konservativ aktivist.

Demonstrantene sier de frykter at kjøtt fra kuer smittet med kugalskap skal ende i Sør-Korea.

Både sørkoreanske og amerikanske myndigheter har sagt at amerikansk kjøtt er trygt og viser til den Paris-baserte World Organization for Animal Health. Men motstanderne av avtalen sier de ikke stoler på statsministerens ord.

Les flere nyheter på E24.

På forsiden nå