Boeing stanser levering av Dreamliner

Produksjonen av Dreamlinerflyene fortsetter, men Boeing venter med å levere flere fly til amerikanske luftfartsmyndigheter har gitt klarsignal.

<p><b>DREAMLINER-MARERITTET:</b> Forventningene er store til Boeings nye fly, og blant annet Norwegian har kjøpt fly som nå er på vent etter flere nestenulykker med flyene. </p>

DREAMLINER-MARERITTET: Forventningene er store til Boeings nye fly, og blant annet Norwegian har kjøpt fly som nå er på vent etter flere nestenulykker med flyene. 

- Produksjonen av 787 fortsetter, men vi vil ikke levere flyene før vi får godkjennelse av luftfartmyndighetene, sier talsmann i Boeing, Marc Birtel, til Reuters (gjengitt av business.dk).

Les også: Her er Dreamliner-problemet

Overopphetede batterier

I forrige uke satte den amerikanske havarikommisjonen (NTSB) i gang en granskning, etter at et batteri tok fyr om bord i et Boeing 787 i Bosten, og et annent fly måtte nødlande etter røykutvikling fra et tilsvarende batteri.

Amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) besluttet å sette alle fly på bakken inntil problemet er utredet. Europa, Japan og India fulgte FAAs tiltak.

- Det her er ikke mindre problemer. Dette er ikke en kaffemaskin eller flyets underholdningssystem som ikke fungerer som ventet. Å utrede flyene kan bli dyrt og ta lang tid, sier Henry Harteveldt, som er flyanalytiker ved Hudson Crossing i San Fransisco til Bloomberg.

Selve feilen skal tilhøre den nye teknologien som kjennetegner Dreamliner-flyene. Flyet skal bruke over fem ganger så mye elektrisitet som vanlige fly. Flyet er dermed fundamentalt avhengig av lithium-batterier som kan ha alvorlige produksjonsfeil.

Flere spekulerer om de store mengdene med strøm flyet trenger fører til en overopphetning av batteriene.

Det er første gang siden 1979 at et amerikanskprodusert passasjerfly har fått flyforbud i USA.

Les også:

På forsiden nå