Brasilianske kjøttgiganter prøver å gjenvinne tilliten etter korrupsjonsskandale

Noen av verdens største biffprodusenter har havnet i trøbbel etter at det er avdekket korrupsjon og uhygieniske forhold i Brasils kjøttindustri.

KJØTT-TOPPMØTE: Brasils president Michel Temer serverte lokalt kjøtt blant annet til Angolas ambassadør Nelson Manuel i et forsøk på å gjenvinne tilliten til brasiliansk kjøtt etter korrupsjonsskandalen.
KJØTT-TOPPMØTE: Brasils president Michel Temer serverte lokalt kjøtt blant annet til Angolas ambassadør Nelson Manuel i et forsøk på å gjenvinne tilliten til brasiliansk kjøtt etter korrupsjonsskandalen.

Verdens største biff- og kyllingeksport, Brasil, er rammet av en massiv kjøttskandale. Nærmere bestemt er det kommet anklager om både korrupsjon og uhygieniske forhold i kjøttindustrien.

Dette får naturlig nok konsekvenser for landets store kjøttprodusenter, JBS SA (også verdens største) og BRF SA, som mandag opplevde kursfall på henholdsvis 10 og 12 prosent, skriver Bloomberg.

TV-reklame og annonser

Begge selskapene bruker nå store summer på å forsikre forbrukerne om at kjøttet deres er trygt å spise. De har betalt for TV-reklamer i beste sendetid og helsides annonser i avisene, hvor de tilbakeviser at de har solgt råtten mat og bedyrer at det er helt trygt å spise produktene deres.

JBS argumenterer med at ingen av sakene som har kommet opp i mediene har med deres produkter å gjøre. BRF har på sin side valgt å fokusere på familieaspektet. De har blant annet brukt bilder av ansatte som har egne frysere fulle av selskapets produkter kombinert med tekst av typen «maten du spiser hjemme er den samme som vi gir barna våre».

Kjøttprodusentene har tidligere brukt mye penger og energi på  å fremheve trygghet og kvalitet ved egne produkter, og til dette har de blant annet benyttet seg av kjendiser som Jamie Oliver og Robert de Niro. Denne skandalen kan imidlertid føre til at selskapene på nytt må vinne tilliten til forbrukerne.

Hastemøte hos presidenten

For kjøttlandet Brasil er dette blitt en skandale på nasjonalt nivå, og søndag hasteinnkalte president Michel Temer representanter fra kjøttindustrien for å berolige ambassadører fra flere land.

Ifølge politiet har brasilianske kjøttprodusenter i en årrekke bestukket helseinspektører for å få fordervet kjøtt godkjent for eksport. Det er blant annet kommet beskyldninger om at brasilianske kjøttprodusenter har pakket om kjøtt som har gått ut på dato og at det har blitt eksportert salmonelleinfisert kjøtt. Kjøttet skal, ifølge påstandene fra etterforskerne, også ha blitt tilsatt syre og papp.

Flere produksjonssteder er raidet av politiet, og en kyllingfarm og to slakterier er steng med øyeblikkelig virkning. Foreløpig er 30 personer er arrestert, mens 27 arrestordrer er utstedt.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå