Industrigiganter roser Mays brexitforslag

Store britiske selskaper er fornøyde med den mykere tilnærmingen den britiske statsministeren tar til brexit, og ber EU myke opp sin innstilling.


<p><b>FORNØYD</b>: Airbus-sjef Tom Enders mener brexit-forhandlingene går riktig vei. </p>

FORNØYD: Airbus-sjef Tom Enders mener brexit-forhandlingene går riktig vei. 

– Statsministerens uttalelser viser at regjeringen beveger seg i riktig retning, sa administrerende direktør i flyprodusenten Airbus, Tom Enders, på et arrangement i London søndag, skriver Bloomberg.

Han ber nå EU støtte den britiske regjeringens nye, mykere tilnærming til brexit.

Truet med utflagging

Airbus-sjefen har tidligere gått hardt ut mot en såkalt «hard brexit», som betyr at Storbritannia bryter helt og går ut av EUs indre marked når de forlater unionen i mars 2019.

Dette vil bety slutten på fri flyt av arbeidskraft med EØS-borgere, oppsigelse av felles tollavtaler og handelsavtaler som må reforhandles på nytt.

Airbus truet for to uker siden med å trekke investeringer i Storbritannia om dette skulle bli tilfellet. Airbus har vel 15.000 ansatte i Storbritannia, fordelt på 25 produksjonssteder.

Med «myk brexit» mener man en fortsatt delvis tilknytning til EU, slik for eksempel Norge har gjennom EØS-avtalen.

Vil ha handelstilgang

Også Roger Carr, styreformann i BAE Systems, en av verdens største produsenter av forsvarsmateriell, ga sin støtte til Mays forslag lørdag. 

– Et steg i riktig retning for friksjonsløs handel med EU etter brexit ønskes velkommen av bedrifter, sa Carr til Financial Times. 

Han mener likevel at det trengs en rask avklaring med EU for å gi BAE Systems den sikkerheten de trenger for å planlegge. 

Administrerende direktør i forsikringsselskapet Aviva mener også at bedrifter trenger avklaring om brexit, og at fredagens brexit-avtale er en positiv utvikling. 

Frihet, latskap og sexskandaler: Hvem er den unge brexit-ministeren? (for abonnenter)

Arbeidslivet støtter en myk brexit 

Rokeringene i regjeringen etter at brexit-minister David Davis og utenriksminister Boris Johnson gikk av i protest mot den myke brexit-tilnærmingen regjeringen nå tar, skaper et element av usikkerhet for bedriftene. 

– Bedriftene trenger stabilitet for å planlegge investeringene sine, sa Stephen Martin, sjef for organisasjonen Institute of Directors i et intervju med Sky News tirsdag. 

Martin tror flere bedrifter vil gå ut offentlig og støtte Mays forslag, som er mer businessvennlig. 

Stephen Phipson, sjef for EEF, arbeidsgiverforeningen for industrisektoren, bekreftet i samme intervju at britiske bedrifter er fornøyd med brexit-forslaget som kom fredag. 

– EU er fortsatt vår største handelspartner, og det er viktig for hundretusenvis av ansatte i Storbritannia at vi får til en god avtale. Fredagens avtale er et steg i riktig retning.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå