May utpeker tidligere boligminister som Davis-erstatter

Euroskeptiker Dominic Raab tar over som brexit-minister etter at David Davis gikk av med umiddelbar virkning natt til mandag. 


<p>PRO BREXIT: May erstatter David Davis med en annen euroskeptiker. </p>

PRO BREXIT: May erstatter David Davis med en annen euroskeptiker. 

Tidligere boligminister Dominic Raab utpekes av statsminister Theresa May til ny brexit-minister etter at David Davis gikk av søndag, bekrefter Downing Street mandag formiddag. 

Flere sentrale konservative politikere har antydet at May kan bli kastet som statsminister dersom hun ikke får støtte fra egen regjering i spørsmålet om brexit. 

–Hvis Davis blir erstattet raskt, vil ikke dette gjøre så stor skade, sa seniorforsker ved NUPI, Christophe Hillion til E24 før den nye ministeren ble utnevt. 

Davis har ledet Storbritannias brexit-forhandliger med EU, og har vært tydelig i ønsket om en hard brexit. Ministeren gikk av i protest mot statsminister Theresa Mays myke brexit-forlag som kom fredag. 

Var en kandidat før avgangen

Raab fikk ikke en viktigere ministerpost ved forrige ministerbytte, selv om politiske kommentatorer var sikre på at han skulle få en viktig rolle, ifølge The Guardian. 

Forrige uke la Downing Street Raab til på en liste over ministere som kunne ta over en annen post hvis noen skulle gå av. Skrivet skal ha vist brexit-tilhengere at de kunne bli byttet ut, og skulle også oppmuntre ministere i lavere stillinger til å forbli lojale til regjeringen, skriver The Guardian.

Fortsatt Brexit-tilhenger 

I likhet med ministeren han tar over for, er Raab tilhenger av at Storbritannia forlater EU. Han spilte en viktig rolle i kampanjen for å forlate EU før folkeavstemningen for to år siden. Han er allikevel sett på som en av de mer pragmatiske brexit-tilhengerne, ifølge The Guardian. 

– Vi vil være sikre på at vi kommer til det punktet der vi har kontroll på våre lover, grenser og penger. Det er noen veldig gode grunner til å gå ut av tollunionen, men den viktigste grunnen er at vi har lovet velgerne det, sa Raab i BBC-podcasten Political Thinking forrige uke. 

Mange mener derimot at Brexit-ministeren egentlig ikke har så mye innflytelse på egen politikk. Davis sa i sitt oppsigelsesbrev at han ikke kunne føre en politikk han var uenig i på sitt eget ansvarsområde. Flere forkjemper for Brexit har derfor uttrykt misnøye over at Brexit-tilhengeren tok i mot jobben så fort.

– Hvis jeg var han er jeg ikke sikker på om jeg vill godtatt. Posisjonen har egentlig ingen makt, sier en kilde til TV-kanalen Sky News.

EU: - Betyr ikke så mye for oss

En høytstående EU-diplomat indikerte til The Guardian at byttet ikke var av så stor betydning for dem.

- Dette er ingen stor forandring. Davis har uansett ikke vært mye tilstede i det siste, sier han.

Den tidligere Brexit-ministeren har bare deltatt i fire timer med samtaler med EU siden starten av året. På et tidspunkt gikk det tre måneder mellom gangene han møtte EUs hovedforhandler Michel Barnier.

Davis skal ha fått tilbud om å bytte

 <p><b>Nytt tilbud</b>. David Davis skal angivelig ha fått tilbud om en annen posisjon for å ikke forlate regjeringen.</p>

Nytt tilbud. David Davis skal angivelig ha fått tilbud om en annen posisjon for å ikke forlate regjeringen.

En anonym kilde nær Davis opplyser til britiske ITV at han skal ha fått tilbud om å bytte ministerstilling, mot at han ikke sa opp.

- I går kveld tilbydde Nummer 10 (Downing Steet, Statsministerens Kontor, journ. anm) utenriksminister-rollen til Davis, for å stoppe han i å gå, skriver kilden i en tekstmelding.

Davis skal så ha fått beskjed om at det var gjort en feil, og at Downing Street mente rollen til Andrea Leadsom - energiminister. En representant fra Stasministerens Kontor benekter tilbudene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå