Ny brexit-avstemning mandag: Dette er alternativene

Det britiske Underhuset holder mandag en ny avstemning om alternativer til statsminister Theresa Mays brexitavtale.


<p><b>NY AVSTEMNING:</b> Det blir ny avstemning i det britiske parlamentet mandag for å finne ut hvordan britene skal komme seg ut av EU på en mest mulig ordnet måte.</p>

NY AVSTEMNING: Det blir ny avstemning i det britiske parlamentet mandag for å finne ut hvordan britene skal komme seg ut av EU på en mest mulig ordnet måte.

Storbritannia skulle i utgangspunktet forlatt EU sist fredag, men jobber nå på overtid for å avklare hva slags fremtid landet skal ha til unionen etter utmeldelsen, som kan bli et faktum neste uke.

Mandag vil parlamentsmedlemmene igjen stemme over flere alternativer for å prøve å finne en flertallsbasert plan for å avslutte den nåværende krisen.

Fredag var tredje gang May la utmeldingsavtalen fram for avstemning. Og for tredje gang sa flertallet nei. I alt 344 representanter stemte mot, mens 286 stemte for.

Storbritannia skal etter planen forlate EU den 12. april, men kan risikere å krasje ut av unionen uten en avtale.

Forslagene som legges på bordet mandag inkluderer blant annet en avtale som innebærer at Storbritannia forblir i en tollunion med EU.

Samtidig melder britiske medier at flere av de mest iherdige brexit-tilhengere i Mays regjering har truet med å forlate sine ministerposter hvis May støtter alternativet, da det vil påvirke Storbritannias handelsmuligheter med andre land.

Flere alternativer

Andre mulige forslag det skal stemmes over er ifølge Politico:

* Å skrive om reserveløsningen for irskegrensen, ofte omtalt som «backstop», og forlate EU den 22. mai 2019 med en ny avtale.

* Å gå ut av EU uten avtale 12. april 2019

* Å søke om medlemskap i EFTA og EØS-avtalen samt forhandle fram en tollunion med EU

* Å legge en eventuell ny brexitavtale ut til folkeavstemning

* Å avholde en ny folkeavstemning for å unngå å gå ut av EU uten en avtale

* Å avholde en endelig avstemning i Parlamentet for å unngå en ikke-avtale og tilbakekalle artikkel 50 som en siste utvei.

* Å søke om medlemskap i EFTA og EØS-avtalen

May ventes også å legge fram forslag til utmeldingsavtale en fjerde gang, muligens denne uken.

Mandagens avstemning skal etter planen begynne klokken 21 norsk tid.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå