Bruker 330 milliarder på atomkraft

Men kineserne klarer ikke kvitte seg med sin farlige kullavhengighet.

I løpet av de neste 12 årene planlegger kinesiske myndigheter å mer enn doble strømproduksjonen fra atomkraftverk. Innen 2020 skal landet ha bygget nye kraftverk som vil tilføre strømnettet 23 GW.

Prislappen blir på hele 450 milliarder yuan -- rundt 330 milliarder kroner, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Den enorme veksten Kina har opplevd de siste 30 årene har gjort at strømforbruket har skutt i været. Det meste av denne veksten har blitt dekket av stadig nye kullkraftverk. Over 80 prosent av all strøm i Kina kommer fra kull, som finnes i store mengder i landet og som er billig å utdrive.

Dråpe i havet

Forurensingen fra kullkraftverkene er ett av hovedproblemene i Kina i dag, og myndighetene forsøker derfor å bygge ut alternative strømkilder. Storsatsingen på atomkraft vil sørge for at Kina i 2020 genererer rundt 40 GW fra denne engergikilden.

Dette betyr at den årlige strømforsyningen fra atomkraftverk i Kina innen 2020 vil nå 260-280 milliarder kilowattimer, melder Xinhua, som legger til at minst 13 nye kraftverk skal bygges i løpet av de neste 12 årene for å nå målet.

Men dette er likevel bare en dråpe i havet. Selv med den enorme investeringen som ble lansert i helgen kommer ikke andelen atomkraft til å utgjøre stort mer enn fire prosent av den samlede energiproduksjonen i Kina i 2020.

Vindkraft x10

Målet for strøm fra vindkraft innen 2020 er noe høyere -- 50 GW. I dag produserer Kina en tiendedel av dette, og er verdens femte største produsent av elektrisitet fra vindmøller, etter USA, Tyskland, India og Spania.

Allerede i år kan Kina komme til å klatre opp til en andreplass på den listen. Og potensialet er stort, skal man tro kinesiske medier. Avisen China Daily siterer myndighetene på at Kina har muligheten til å hente 700 til 12000 GW fra vindens sus.

- Kinas vindenergimarked er i ferd med å bli modent, men det trenger mer hjelp fra myndighetene, sier Li Junfeng, generalsekretær i det kinesiske forbundet for fornybar energiindustri til avisen.

Kina ligger nemlig langt etter på vindkraft. Mens 5,7 prosent av verdens strømproduksjon hentes fra vindmøller, er det tilsvarende tallet for Kina bare én prosent. Selv tidoblingen av strømproduksjonen fra vindkraft innen 2020 vil holde Kina på et lavt nivå i forhold til resten av verden.

Målet er at fornybar energi samlet skal utgjøre ti prosent av Kinas strømproduksjon innen de neste 12 årene.

GW per år

Den totale strømproduksjonen i Kina i år ligger på rundt 700 GW, en økning på 12,5 prosent i forhold til i fjor.

- Kapasiteten har økt med rundt 100 GW i året siden 2004, sa Zhao Xiaoping, som leder energidivisjonen ved den nasjonale utviklings- og reformkommisjonen.

Den årlige økningen i Kinas strømproduksjon er dermed omtrent like stor som all strømmen som genereres i Norge hvert år.

Les mer:

På forsiden nå