Dette kraftverket produserer Europas skitneste strøm

KOZANI (VG) I det nordlige Hellas spyr Europas skitneste kraftverk ut klimaskadelige gasser og truer helsen til naboene. Blant eierne er Norge.

<p><b>TVINGES PÅ FLYTTEFOT:</b> Snart skal det hentes ut kull fra landsbyen hvor bonden Lefteris Kassadirisidis (33) bor. Han vet at han snart må flytte på seg, men ikke får ikke solgt eiendommen sin.</p>

TVINGES PÅ FLYTTEFOT: Snart skal det hentes ut kull fra landsbyen hvor bonden Lefteris Kassadirisidis (33) bor. Han vet at han snart må flytte på seg, men ikke får ikke solgt eiendommen sin.

Det er lite som minner om kritthvite strender og innbydende tavernaer i landsbyen Agios Dimitrios ved Kozani drøye ti mil vest for Thessaloniki.

Det gigantiske kraftverket ruver i terrenget, der det ligger midt mellom motorveien og åssiden.

I store kratre rundt landsbyen hentes brunkullet ut, før det kjøres i kolonner av lastebiler til forbrenningsovnene. Støvskyen står til værs.

Langs grusveiene ligger ruiner av det som en gang var boliger. Kratrene vokser og tvinger den stadig synkende befolkningen til å flytte på seg.

Men det er ikke dette som bekymrer dem som har blitt værende. Det er  utslippene.

Per kilowattime produsert strøm spyr Agios Dimitrios-kraftverket 1350 gram CO2 ut i luften. Ifølge WWF-rapporten «Europe’s Dirty 30» inntar anlegget dermed førsteplassen over kontinentets mest klimafiendtlige kraftverk.

På annenplass finner vi Kardia, som ligger bare fem-seks kilometer lenger nord i dalen.

Begge kraftverkene eies og drives av den greske strømmonopolisten DEI, som på engelsk kaller seg Public Power Corporation S.A.

Her eier Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, 1,47 prosent av aksjene. Ingen stor post, men likevel nok til at det har blitt lagt merke til i Hellas.

LES OGSÅ: EØS-penger går til miljø, ikke fattige

Umulig å selge

Siden åpningen i 1984 er Agios Dimitrios blitt bygget ut flere ganger. Det har en effekt på 1585 megawatt - til sammenligning har Alta-kraftverket 150.

De fem kullkraftverkene i området produserer 70 prosent av all strømmen i Hellas. Agios Dimitrios alene står for rundt 20.

Nå skal DEI bygge enda et kullkraftverk i området.

Innbyggerne i traktene fortviler, partiet De Grønne kaller vedtaket «en skandale» og miljøvernorganisasjoner etterlyser større engasjement innen fornybar energi.

Sofia Atmatsidou, som gjennom stort sett hele livet har hatt Agios Dimitrios-kraftverket som nærmeste nabo, kaller anlegget «det store spøkelset».

- Området avfolkes. Det blir verre år for år, sier 67-åringen, som nylig besluttet å legge ned den familiedrevne bensinstasjonen som har utgjort livsbrødet hennes.

Aller helst kunne hun tenkt seg å flytte, men det er umulig å få solgt eiendommene.

- Ingen vil hit, sier Sofia.

Sommerhalvåret er det verste på grunn av alt støvet. Hver eneste dag må hun vaske vinduene.

- Selvfølgelig er vi bekymret for helserisikoen, sier hun.

I en studie fra 2007 påviste Universitetet i Thessaloniki høyere forekomst av kreft i det aktuelle området. Greenpeace har også advart mot økt dødelighet i regionen.

Stadig flere politikere i det nordvestlige Hellas reagerer på hvordan det statskontrollerte DEI går frem. Selskapet får også kritikk for å rasere landskapet.

- DEI følger ikke spillereglene, kritiserer Ioakim Iossifidis, borgermeter i Amyntaio, overfor Deutsche Welle. 

LES OGSÅ: Shell saksøkes for forurensning i Nigerdeltaet

(Saken fortsetter under bildet.)

<p><b>FORURENSER:</b> Per kilowattime produsert strøm, spyr Agios Dimitris-kraftverket ut 1350 gram CO2.<br/></p>

FORURENSER: Per kilowattime produsert strøm, spyr Agios Dimitris-kraftverket ut 1350 gram CO2.

- Vi er fanget

Bonden Lefteris Kassadirisidis (33) vet at han driver gården sin på lånt tid.

Kullkratrene kommer bare nærmere og nærmere. Snart må han finne et annet sted å gjete sine 500 sauer og geiter.

- Landsbyen skal tas, sukker han.

Mest av alt er han imidlertid redd for helsen.

- Lungekreft er en gjenganger her, forteller han.

Sommeren er den verste årstiden. Støvet gjør området gråhvitt – her er vi så langt fra Postkort-Hellas som vi kan komme.

- Eiendommen min er ikke noe verdt. Jeg vil gjerne flytte, men har ikke råd. Vi som er igjen her er fanget.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå