Dømt for opsjonsjuks

Den amerikanske toppsjef brøt sammen i gråt da han ble dømt til 21 måneder bak murene.

Amerikaneren Gregory Reyes (bildet) ble onsdag dømt til fengsel i 21 måneder for tilbakedatering av opsjoner. Reynes må i tillegg betale en bot på 15 millioner dollar, melder nyhetsbyrået AP.

Reynes var administrerende direktør i selskapet Brocade Communications Systems fra 1998 til 2005. Reynes var den første amerikanske toppsjefen som ble tiltalt for tilbakedatering av opsjoner, og dommen mot ham staker dermed ut kursen for hvor hardt tilbakedatering av opsjoner skal dømmes.

Villedet aksjonærene

Tilbakedatering av opsjoner går ut på å forlede aksjonærene til å tro at ledere er tildelt opsjoner mens kursen er lav, slik at opsjonene blir mer verdt.

Ifølge dommen skal Reyes manipulert opsjonsprogrammet, villedet selskapets aksjonærer og endret dokumenter for å skjule svindelen.

Aktor i saken mente en passe straff ville være fengsel i mellom 30 og 33 måneder og en bot på 41 millioner dollar pluss 91 millioner dollar i erstatning til sin tidligere arbeidsgiver.

Advokatene til Reyes mente en passende straff burde være maks 13 måneder, og at halve dommen kunne sones som husarrest.

Avslørt av nordmann

Det amerikanske justisdepartementet har tiltalt en rekke tidligere toppsjefer for juks med opsjonene. Etterforskningen av opsjonssakene startet etter at nordmannen Erik Lie, som er professor ved Universitetet i Iowa, avdekket at en rekke bedrifter hadde tilbakedatert opsjonsordningene til sine toppsjefer og ledende ansatte.

Ifølge Lies studier har mer enn 2.200 amerikanske selskaper tilbakedatert og manipulert opsjoner til ledelsen.

Les mer om Lie: Kan ha funnet ny finansskandale

Saken mot Gregory Reyes er ennå ikke over. Dommen mot ham i den føderale distriktstrette i San Fransisco er allerede anket inn til en føderal appellrett.

Til forsiden

På forsiden nå