EKS-MEGLER: - Totalt mangel på moral

Ett vanvittig pengejag og total mangel på moral preger finanssektoren i London, hevder eks-megler Alex Preston.

AVSLØRER: Som tidligere megler kjenner Alex Preston finanssektoren i City of London svært godt, og bruker kunnskapen i sine avslørende bøker.
AVSLØRER: Som tidligere megler kjenner Alex Preston finanssektoren i City of London svært godt, og bruker kunnskapen i sine avslørende bøker.

I 2001, mens han fortsatt studerte engelsk litteratur ved universitetet i Oxford, ble Preston kontaktet av hedgefondet Gordian Knott.

Til tross for at ikke kunne noe om økonomi og aldri hadde tenkt seg en jobb i finanssektoren, fikk han et tilbud han ikke kunne takke nei til.

Store løfter

- De kalte det «melkerunder», når selskaper fra finanssektoren City of London kom til universiteter for å rekruttere nytt personell. Man fikk noen vanvittige løfter, forteller forfatteren VG.

33-åringen hadde planlagt å tjene godt med penger i to år, og så hoppe av for å følge drømmen om å bli forfatter. Men det tok ni år før han klarte å bryte med livsstilen i City.

Nå har han avkledd Londons finanssektor i sine to bøker «This Bleeding City» og «Revelations». Og Preston har en meget klar formening om hva som førte til kredittkrisen i 2008 og finansuroen vi ser i dag:

- Det var en hel generasjon unge finansfolk med feil bakgrunn og utdannelse, som aldri burde ha jobbet der. De hadde ikke troen på det de jobbet med, og derfor kollapset det, sier Preston.

- I realiteten var det oss i 20-årene og begynnelsen av 30-årene som styrte meglingen «fra gulvet». Sjefene så vi lite til, de var og spilte golf og dro på møter, og tok ikke klar nok styring.

For generasjonen han var en del av var det én ting som ga status: Penger.

- Man mistet alle skrupler, og ble blind for alt annet enn den neste bonusen. Finanssektoren er som en adskilt boble. Man ofrer ikke en tanke for at bak et lån befinner det seg bolig der det bor en familie.

Han tok selv initiativet til å ta et kveldskurs i finansanalyse, og beskriver mattedelen «som å lære et nytt språk». Men det var ikke mangelen på kompetanse som var hovedproblemet.

- De som ble hentet inn hadde fått gode karakterer fra toppuniversiteter, og lærte raskt.

Problemet var at det var så mange som egentlig ikke ville jobbe der, og som kun hadde kortsiktig inntjening som motivasjon.

På strippeklubber

Da Preston først begynte i finanssektoren var det en del av kulturen å gå på strippeklubber med kunder. Han har også hatt kollegaer som dopet seg gjennom dagene - men det hørte til unntaket snarere enn regelen.

- Siden alle var så unge, var det en del festing. Men meglere på kokain er en klisjé, det var heller alkohol og antidepressive piller som var utbredt.

Man lente seg i stor grad på å fore informasjon inn i datamodeller som har vist seg å svikte.

- Man så ikke sammenhengen mellom boliglån i USA som ble solgt til kunder som ikke kunne betjene dem, og kollaps i finansmarkedet i Europa. Man trodde rett og slett at markedene var adskilte.

Megler

Etter fem år som analytiker fikk Preston jobb som megler for nederlandske ABN-Amro, som allerede var i ferd med å kjøre seg selv i grøften, og som til slutt måtte reddes av Royal Bank of Scotland (som selv måtte reddes av den britiske regjeringen noen år etter).

ABN-Amro-direktør Huibert Bourmester tok sitt eget liv da krisen rammet som verst i 2009.

- De siste årene så jeg meglere som gikk rundt med helt tomme blikk. Frykten for å tape penger førte til enda større tap. Jeg innså at jeg måtte ut av den bransjen om jeg skulle kunne se mine barn i øynene når de blir større, sier Preston.

- Det er trist, men jeg tror dessverre vi allerede har gått glipp av sjansen til å reformere bank- og finanssektoren, fortsetter han.

På forsiden nå