Eksportboom av vin gir lyspunkt i Hellas

NAOUSSA (VG) Velstående kinesere elsker gresk ost og vin. Økt eksport til Kina og andre voksende markeder gir optimisme i Hellas.

<p><b>VIN TIL KINA:</b> Takket være en sterk økning i eksporten til Kina, går det så det suser hos Vaeni Naoussa, en av de største vinprodusentene i Nord-Hellas. Her er Antolis i arbeid på tapperiet. Begge foto:</p>

VIN TIL KINA: Takket være en sterk økning i eksporten til Kina, går det så det suser hos Vaeni Naoussa, en av de største vinprodusentene i Nord-Hellas. Her er Antolis i arbeid på tapperiet. Begge foto:

- Etterspørselen har steget enormt. På det meste har vi sendt 350.000 flasker til Kina i løpet av en måned, sier Georgiois Spanellis, markedssjef i Vaeni Naoussa.

Det er hektisk aktivitet på bedriften, vakkert beliggende et steinkast fra vinrankene noen mil utenfor Thessaloniki. Vaeni Naoussa er en av de største vinprodusentene i Nord-Hellas - og ifølge Spanellis også blant de beste.

Kineserne har i alle fall fått smaken på rødvinene deres. På lageret står pall på pall med flasker med etiketter på kinesisk - klare for å bli sendt til Shanghai og Beijing.

- Stadig færre grekere har råd til å kjøpe seg en god flaske vin. Har du ikke penger, kjøper du brød og ikke vin. Vi har vært nødt til å fokusere mer på utlandet, sier eksportsjef Chrisa Amiropolou.

I et Hellas på randen av finansiell kollaps har lønninger og velferdsgoder blitt kraftig kuttet, samtidig som skatter og avgifter har økt. I 2011 gikk cirka 40 prosent av de ti millioner vinflaskene fra Naoussa ut av landet. I fjor var det 60 prosent.

- Det er de som klarer å eksportere som overlever, sier Amiropolou, som ikke legger skjul på at Kina er landet de fokuserer mest på.

Egen ansatt

- Vi har ansatt en egen medarbeider der, sier Spanellis. Markedssjefen arbeider nå med å utvide produktpaletten til også å omfatte olivenolje.

- Vi ser at greske varer er populære. Det er både etterspørsel og betalingsevne, forklarer han.

Hellas kan se ut til å være i ferd med å få fart på økonomien, og flere eksperter spår nå at man faktisk kan se en oppgang fra tredje kvartal. Storbanken Citi skriver i en rapport at de smertefulle endringene i landet viser resultater.

Lønnskostnadene har de siste to årene sunket med 30-35 prosent, noe som har økt landets konkurransekraft.

En rapport fra Det internasjonale pengefondet IMF gir også Hellas gode karakterer særlig på eksportområdet: De landene som vil oppleve sterkest vekst i eurosonen, er de økonomiene som eksporterer mest til vekstområder som Kina, det øvrige Asia, Midtøsten, Afrika og Latin-Amerika. På dette punktet er Hellas best i eurosonen, med en prosentandel av eksporten til disse regionene på 34 prosent.

På vintapperiet er imidlertid eksportsjef Amiropolou ikke helt fornøyd med myndighetene. Hun savner drahjelp.

- Mye byråkrati

- Vi møter altfor mange byråkratiske hindre. Politikerne våre må legge til rette for at det skal være enda enklere å eksportere.

Stor etterspørsel fra Asia til tross - vinprodusenten har ikke blitt søkkrik på suksessen.

- Kostnadene har steget så kraftig at hverdagen er krevende, sier markedssjef Spanellis.

På forsiden nå