England kan tape 6,7 mrd. på EM-glipp

EM-drømmen brast både for Norge og England. Men de økonomiske konsekvensene av fotballnedturen er større på balløya.

- Store fotballturneringer samler flere folk enn noen annen begivenhet, og trekker også mennesker som vanligvis ikke ser fotball, sier en talsmann for den engelske handelsstandsforeningen BRC til The Guardian.

Engelske handelsmenn mener at Englands 3-2-tap mot Kroatia på onsdag blir kjempedyrt. Nærmere 6,7 milliarder kroner i tapte salg, mener BRC at nederlaget vil koste. En annen kilde mener tapet er enda større.

- Et suksessrikt løp mot EM vil gitt et økonomisk bonanza. Det potensielle tapet av økt fortjeneste er over 20 milliarder kroner, sier Simon Chadwick, professor i forretninger og markedsføring ved Coventry Business School, til BBC.

Sparket over mål

Fotball er som kjent svært populært i England. EM- og VM-sluttspillene har alltid vært en sterk katalysator for den engelske handelsnæringen.

Omsetningen går i været og forhandlere av store flatskjerm-tv'er, puber, restauranter, hoteller og selgere av fotballeffekter tjener alle gode penger. Hele dette salget forventes å fordufte når England nå er ute av EM.

Nasjonen har ikke tapt en mesterskapskvalifisering siden 1994, og blant de fleste engelskmenn var et tap for Kroatia fullstendig utenkelig. Nesten før spillerne hadde fått dusjet, hadde tapene begynt å melde seg.

Børsfall

Aksjeverdien på Umbro, som er offisiell leverandør av landslagsutstyr, gikk ned 2,5 prosent i går. Mye verre gikk det med Sports Direct. Selskapet, som er Englands største distributør av sportsutstyr, raste 16 prosent.

Professor Chadwick mener tapet er går lenger enn bare handelsnæringen.

- Forskning viser at produktiviteten hos engelske arbeidstagere øker når landslaget gjør det godt. En slags "feel good"-faktor, sier han.

Skeptisk til følgene

Analytikere fra andre sportsbransjer er forbauset over effekten og stiller seg undrende.

- Det er helt utrolig at forhandlere er så avhengig av en begivenhet, sier Mike Dennis, senioranalytiker for Piper Jaffray til The Guardian. Han mener fotball i England er enestående i et slikt tilfelle.

- Nike ville aldri uttalt at salget kom til å stupe 10 prosent, bare fordi Tiger Woods ikke kom med i US Masters, sier han.

Ved siden av det eventuelle salgstapet, så må det engelske fotballforbundet også ut med en god slump penger. Nærmere 25 millioner kroner må forbundet ut med for å bli kvitt Steve McClaren. Englands landslagstrener fikk i går sparken, et drøyt år etter han tiltro stillingen.

På forsiden nå