Farer truer Afrikas vekst

Afrikas vekst hviler på et "svært skjørt grunnlag", ifølge FN-organisasjon

FNs økonomiske kommisjon for Afrika anslår at veksten øker fra 5,7 prosent i 2006 til 5,8 prosent i 2007. Bedre styring og øket etterspørsel etter råvarer vil forsterke oppgangen, mener FN-ekspertene.

Men for å sikre veksten trenger de 53 afrikanske statene å spre den økonomiske aktiviteten og bruke mer penger på infrastruktur som veier, havner, telekommunikasjoner, flyplasser og andre faste anlegg som er grunnlag for økonomisk vekst, påpeker FN-organisasjonen.

Eloho Otobo i FN-kommisjonen for Afrika sier til BBC at den økonomiske veksten de siste årene har hvilt på "et svært, svært skjørt og spinkelt grunnlag".

Det er flere farer som truer veksten i Afrika, blant annet videre spredning av HIV/Aids som kan gjøre enda flere mennesker arbeidsuføre, fremgår det av FN-rapporten.

Samtidig trenger flere afrikanske land å bli mindre avhengige av nøkkelindustrier, åpne grensene og arbeide for å spre den økonomiske aktiviteten og produksjonen for å bli mer uavhengig av ytre økonomiske sjokk og nedgangstider i markedet.

Afrikanske land må også investere mer i infrastruktur for å sikre jevn tilførsel av energi og et bedre regionalt kraft- og transportnett, fremholder FN-organisasjonen.

- Tiden er kommet for Afrika til å investere i mer systematiske forsøk på å utvide sin økonomi. Dette kan bare lykkes ved å fremme en proaktiv vekstpolitikk (å handle i forkant, red.anm.), sier Otobo.

De oljerike landene Mauritania og Angola hadde sterkest økonomisk vekst i fjor på grunn av de høye oljeinntektene.

Verst var utviklingen i Zimbabwe som praktisk talt er på konkursens rand. Borgerkrigsherjede Elfenbenskysten tilhører også bunnsjiktet av afrikansk stater med tilnærmet nullvekst.

På forsiden nå