Frankrike tar farvel med Minitel

Etter 30 år er det slutt: Denne helgen stenger Frankrike Minitel, en forløper til internett som i sin tid betjente ni millioner av landets husstander og tilbød rundt 26.000 ulike tjenester.

Dette bildet er tatt 9. august 1979 og viser en Minitel prototype. Det var franskmennenes forgjenger til internet.
Dette bildet er tatt 9. august 1979 og viser en Minitel prototype. Det var franskmennenes forgjenger til internet.

Da Minitel ble lansert i 1982, var det snakk om avansert høyteknologi av beste hjemmeproduserte merke. Men til slutt måtte den gi tapt for internett, selv om mange franskmenn fnyste av dette «angelsaksiske» påfunnet.

– Minitel forberedte den franske befolkningen på å bruke internett slik det gjøres i dag. For begge delers vedkommende dreier det seg om elektroniske kommunikasjonstjenester, med e-post og søking i databaser, sier den franske eksperten Helene Viot-Poirier.

– Det skjærer meg i hjertet at den forsvinner, jeg elsket Minitel-terminalen min for den var så billig og så enkel å bruke. Det er synd og skam at de tar dette tilbudet fra oss, sier forpakter Solange Gieux på et gårdsbruk i Vitre i Bretagne nordvest i Frankrike.

Den kasselignende Minitel-terminalen så ikke særlig spennende ut, men brukerne ble glade i den likevel. Denne helgen forbereder de seg på et kollektivt avskjedsselskap, som ironisk nok vil finne sted på internett.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå