Fredag kan Obama gå tom for penger

Den amerikanske kongressen krangler om hvor de skal kutte i det føderale budsjettet mens fristen for når en løsning må være på plass nærmer seg med stormskritt.

MÅ BUDSJETTKUTTE: 2011-budsjettet til Barack Obama er anslått å ende med kostnader på 3,82 billioner dollar og et underskudd på 1,65 billioner dollar, ifølge ferske beregninger fra Det Hvite Hus. Nå står han i fare for å måtte stenge ned de føderale myndighetene.
MÅ BUDSJETTKUTTE: 2011-budsjettet til Barack Obama er anslått å ende med kostnader på 3,82 billioner dollar og et underskudd på 1,65 billioner dollar, ifølge ferske beregninger fra Det Hvite Hus. Nå står han i fare for å måtte stenge ned de føderale myndighetene.

Republikanere og demokrater er enige om å kutte 33 milliarder dollar i 2011-budsjettet til USA, men langt fra enige om hvor det skal kuttes.

Dermed risikerer president Obama å måtte stenge ned all ikke-nødvendig statlig aktivitet fra fredag 8. april, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det amerikanske budsjettåret løper fra 1. oktober, men halvveis ut i budsjettåret er politikerne fortsatt ikke enige om noe budsjett for 2011.

Seks ganger så langt i budsjettåret har kongressen vedtatt såkalte «continuing resolutions», som sørger for midlertidig finansiering for de føderale myndighetene.

Enighet om kutt

- Vi er enige om et tall. La oss jobbe sammen for å gjennomføre det tallet, sier flertallsleder Harry Reid i Senatet, som legger skylden på republikanerne for at det ikke har latt seg gjøre å bli enige om nedskjæringer.

- Det republikanske flertallet i Representantenes hus må bestemme seg for om de vil gjøre det riktige for landet eller det riktige for Tea Party-bevegelsen, sa Reid på tv-programmet «Face the Nation» på søndag.

Det planlagte kuttet på 33 milliarder dollar vil være det største budsjettkuttet i amerikansk historie.

Kongressens budsjettkontor har beregnet at det føderale budsjettet vil ende med et underskudd på nesten ti prosent av landets brutto nasjonalprodukt om det ikke gjøres lovendringer for å kutte i budsjettet.

Les også: McDonald's skal ansette 50.000

Første gang på 15 år

Begge partiene er enige om at en slik stenging vil være skadelig for den skjøre økonomiske veksten i USA, og Obama ba i helgen lederne i kongressen om å komme til enighet om en avtale.

Sist gang det offentlige i USA stanset helt opp var i Bill Clintons første presidentperiode. Da stoppet de føderale myndighetene aktiviteten sin i 5 dager i 1995 og 21 dager i 1996.

Den gang fikk det republikanske flertallet i kongressen mye av skylden for alle problemene nedstengingene skapte blant velgerne, og demokratene håper det samme kan skje igjen denne gangen om partene ikke blir enige om budsjettkuttene.

2012-diskusjonen i gang

Samtidig som dragkampen om 2011-budsjett tilspisser seg er diskusjonen om det føderale budsjettet for 2012 allerede i gang.

I februar la Obama frem sitt forslag til 2012-budsjett, og tirsdag er det ventet at republikanerne vil legge frem sin budsjettplan.

Republikaneren Paul Ryan i Representanenes hus sa til Fox News på søndag at deres planer vil kutte mer i de føderale budsjettene enn det Obama så langt har lagt opp til.

Les flere nyheter på E24.no

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå