Handelssamarbeid blir viktigere enn noengang

USA ber om tollfri handel med Europa.

<p><b>SAMARBEID:</b> Ifølge Reuters er alt duket for et handelssamarbeid på gass og energi mellom USA og EU.<br/></p>

SAMARBEID: Ifølge Reuters er alt duket for et handelssamarbeid på gass og energi mellom USA og EU.

Denne uken er USAs president Barack Obama i Europa på jakt etter allierte i konflikten med Russland. Når foreslår USA en handelsavtale som gjør at EU vil kunne kjøpe gass og olje fra USA, fremfor Russland.

- Argumentene for en slik avtale og for tollfri handel har aldri vært sterkere. Nå blir det viktig for USA og Europa og vise styrke gjennom samarbeid, sier USAs handelsminister Michael Froman til Reuters.

Milliardavtale

Et nærmere handelssamarbeid mellom Europa og USA, spesielt på energihandel vil kunne generere at handelsoverskudd på ytterligere 100 milliarder dollar, eller 600 milliarder kroner, ifølge amerikanske myndigheter.

- Både fra strategisk og et økonomisk perspektiv ser vi at det slik samarbeid vil være nyttig, sier Froman til Reuters.

Han foreslår en frihandelsavtale mellom USA og EU. en slik avtale vil gjøre det enklere og billigere for europeiske selskaper å frakte amerikansk gass til Europa.

Stoler ikke på Russland

Tidligere denne uken gjorde EU det klart at de ønsker å bli uavhengige av russisk gass. EUs handelsminister Karel De Gucht gjorde det klart at han mener Russland ikke lenger er en trygg handelspartner.

- Vi kan ikke svelge Russlands handlinger. EU og USA må stå sammen og vise Russland at de rett og slett ikke kan gjøre dette, sa De Gucht på en pressekonferanse, ifølge Reuters.

Han gjorde det også klart at en handelsavtale på energi mellom EU og USA er høyst sannsynlig og at det kun er et spørsmål om detaljer nå, skriver nyhetsbyrået.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå