– Banken er helt tom for kontanter

Indias statsminister tar drastiske grep for å bekjempe korrupsjonen i landet. Det har ført til kaos i landets banker.


<p><b>KØ I BANKEN:</b> Indiere har strømmet til landets banker og postkontorer for å veksle valører som ikke lenger kan brukes som betalingsmiddel.</p>

KØ I BANKEN: Indiere har strømmet til landets banker og postkontorer for å veksle valører som ikke lenger kan brukes som betalingsmiddel.

Tirsdag kom sjokkmeldingen fra den indiske statsministeren Narenda Modi om at sedlene Rs. 500 og Rs. 1000 (500 og 1000 indiske rupi) ville bli verdiløse fra midnatt, fire timer etter annonseringen.

Sedlene kan fortsatt veksles inn i lavere valører frem til 30. desember. Statsministeren forklarte den drastiske manøveren med at det skal hjelpe å bekjempe korrupsjon og svarte penger i landet.

Tomme for penger

Da bankene åpnet igjen torsdag strømmet inderne til bankene for å bytte sine store sedler, skriver NTB.

– Banken er helt tom for kontanter, sa 24 år gamle Reema Choudry til nyhetsbyrået DPA i det hun løp fra bank til bank i Janpath-området i New Delhi, gjengitt av NTB.

Choudry var ikke alene – mer enn 20 personer løp sammen med henne på jakt etter kontanter. Kunngjøringen fra myndigheten har skapt kaoslignende tilstander over hele landet

– Det er ingen grunn til å løpe til bankene – det er fortsatt god tid til å veksle penger, sa finansminister Arun Jaitley.

Han forteller at folk flest ikke har grunn til å være bekymret over det nye systemet. Det er kun de som har store mengder sedler unndratt beskatning eller tjent på ulovlig vis som vil merke konsekvensene.

Spør Google om hjelp til hvitvasking

Men ting kan tyde på at det er en del som har noe å bekymre seg for når det kommer til det nye systemet. Ifølge statistikk fra Google Trends var det mange som tok til søkemotoren for å finne svar på hvordan de igjen kan få penger som har vært gjemt bort fra staten i omløp, skriver Bloomberg.

  <p>Tallene representerer søkeinteressen relativt til det høyeste punktet på diagrammet for gitt område og tidspunkt. Verdiene regnes ut på en skala fra 0 til 100, der 100 er stedet med den høyeste populariteten. en verdi på 0 indikerer at termen var mindre enn 1 prosent så populær som høydepunktet.</p>

Tallene representerer søkeinteressen relativt til det høyeste punktet på diagrammet for gitt område og tidspunkt. Verdiene regnes ut på en skala fra 0 til 100, der 100 er stedet med den høyeste populariteten. en verdi på 0 indikerer at termen var mindre enn 1 prosent så populær som høydepunktet.

Av grafen kan man se hvordan søkeordene «How to convert black money into white money» fikk en kraftig økning etter annonseringen (black money er betegnelsen indere bruker om penger som er gjemt bort for å unngå skatt).

Verst i egen bakgård

Flesteparten av søkene fra staten Gujarat, en region kjent for entreprenørskap, småhandel og gullsmeder.

Regionen er også hovedsetet for Modis parti Bharatiya Janta.

Deretter fulgte Maharashtra hvor blant annet Indias finanssentrum Mumbai ligger.

Eiendomssektoren er den som er antatt å lide mest av statsministerens grep.

S&P BSE India Reality Index, som består av 11 eiendomsaksjer falt hele 16,5 prosent onsdag, før den tok seg noe inn igjen torsdag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå