Renessanse i Firenzes boligmarked

Det italienske boligmarkedet sliter etter finanskrisen, men renessansebyen Firenze opplever en boligpris-renessanse. Toscanas hovedstad tiltrekker seg internasjonale kunder, og boligprisene stiger.


<p><b>HØYE BOLIGPRISER:</b> Italienske boligpriser er de eneste i EU som fortsatt synker, men i Firenze drar luksusvillaer prisene opp. </p>

HØYE BOLIGPRISER: Italienske boligpriser er de eneste i EU som fortsatt synker, men i Firenze drar luksusvillaer prisene opp. 

Boligprisene i Firenze steg nesten to prosent i andre kvartal i 2018 i forhold til samme kvartal året før.

Det er lavt sammenlignet med andre europeiske storbyer, men er langt foran de andre storbyene i Italia. De andre italienske storbyene merker fortsatt ettervirkningene av finanskrisen for ti år siden. 

Det er spesielt internasjonale kjøpere som drar boligprisene i den norditalienske byen opp, skriver Wall Street Journal.

Italia henger etter 

De fleste europeiske land ble hardt rammet av finanskrisen for et tiår siden, og boligprisene i EU falt. Siden 2010 har imidlertid boligprisene i unionen økt med 11 prosent fram til 2017, ifølge tall fra Eurostat.

I løpet av syvårsperioden steg prisene enormt i noen EU-land, som for eksempel i Estland der boligprisene steg med 73 prosent og Sverige som hadde en prisøkning på 56 prosent, skriver Euronews.

Italia har derimot ikke hengt med i prisutviklingen og hadde et fall i boligprisene på 15 prosent i samme periode. Også Spania og Kypros opplevde nedgang.

Spania og Kypros hadde imidlertid en boligprisvekst etter 2014 og 2016. Italia er det eneste EU-landet som fortsatt i 2017 hadde en prisnedgang, med et fall på 0,8 prosent.

 <p><b>1500-TALLS VILLA:</b> Villa Antorini utenfor Firenze var til salgs for nesten 100 millioner kroner i 2014. Den skal ha tilhørt slektninger av Leonardo Da Vincis muse Mona Lisa. </p>

1500-TALLS VILLA: Villa Antorini utenfor Firenze var til salgs for nesten 100 millioner kroner i 2014. Den skal ha tilhørt slektninger av Leonardo Da Vincis muse Mona Lisa. 

Luksusboliger gjør det best 

Boligprisene i Firenze er derfor unike i Italia. Det er spesielt dyrere og mer luksuriøse leiligheter som drar prisøkningen opp.

Prisen på leiligheter i toppsjiktet har steget 14 prosent det siste året, sier salgsdirektør Jennifer Giraldi i Lionard Luxury Real Estate til Wall Street Journal. 

I Firenze selges leiligheter i gamle renessansepalasser rundt byens hovedgate Via Tornabuoni, en gate som er kjent for klesmerker som Gucci. Noen leiligheter i dette området er på over 460 kvadratmeter. 

Men de mest prestisjefylte eiendommene er til salgs på åsene rundt byen der mektige familier bygde villaer på 1300-tallet. 

Marc Magistrali og Hirono Sasaki Magistrali er to av huseierne Wall Street Journal har snakket med. De selger en 445 kvadratmeter stor villa fra 1500-tallet med 32 måls tomt. Eiendommen er på markedet for 7,4 millioner dollar, tilsvarende 63 millioner kroner. 

Strenge reguleringer

Huseiere i Firenze må få tillatelse av lokalmyndighetene til å gjøre selv små endringer på boligene. Det må de gjøre uansett om de eier små leiligheter eller store villaer.

Magistrali-familien ville installere solcellepanel på eiendommen, men fikk avslag fra myndighetene ved tre anledninger. De fikk likevel bygge svømmebasseng i hagen.

Flere av villaene rundt Firenze var ment som luksuriøse fritidsboliger, men fungerte også som gårder, og hadde ofte olivenlunder. Dagens myndigheter prøver å overbevise eierne om å beholde oliventrærne rundt eiendommene. Det er for å bevare uttrykket i landskapet, men huseierne lager også ofte olivenolje til eget bruk.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå