Jakter på neste generasjon med røykere: Kinesiske skoler sponses av tobakksindustrien

Mer enn 100 barneskoler i Kina er nå sponset av tobakksselskaper.

<p><b>SPONSER SKOLER:</b> Tobakksindustrien sponser en rekke kinesiske barneskoler. Det er imidlertid ikke alle skoler der industrien har innpass, dette bildet er tatt i forbindelse med en «Nei til røyk-dag» på en barneskole.</p><p><br/></p>

SPONSER SKOLER: Tobakksindustrien sponser en rekke kinesiske barneskoler. Det er imidlertid ikke alle skoler der industrien har innpass, dette bildet er tatt i forbindelse med en «Nei til røyk-dag» på en barneskole.De aktuelle skolene bærer ofte navnet til kinesiske sigarettmerker, som Zhongnanhai eller Liqun, over inngangspartiene, ifølge The Telegraph.

«Talent kommer av hardt arbeid – tobakk hjelper deg med å bli talentfull», sier et slagord på en skole som heter så mye som Sichuan Tobacco Hope Primary School.

Skolen ble bygget av et lokalt tobakksselskap etter et jordskjelv i 2008 og bærer også den grønne løv-logoen til China Tobacco, som er statseid og verdens største tobakksprodusent.

Ironisk nok er det regler som forbyr røyking på offentlige steder, inkludert skoler, men disse blir i stor grad ignorert.

– Det er ikke bare barneskoler, de finansierer også ungdomsskoler og universiteter. Det er vanskelig å telle dem fordi utdanningsdepartementet ikke ønsket å hjelpe oss, sier Wu Yiqun ved Think Tank Research Centre for Health Development.

– Vi vet at det definitivt er 100 barneskoler, fordi disse har vi funnet ved å søke etter skoler med sigarettmerker i navnet, sier Wu.

Flere av skolene som er sponset av tobakksindustrien er en del av China’s Hope-prosjektet – et veldedighetsprogram på skoler på landsbygda for fattige.

– Foreldrene er faktisk veldig støttende overfor tobakksselskapene. De tror de gir noe tilbake til samfunnet, men de bruker det bare som en fasade, sier Wu.

Å gjøre noe med sponsingen kan vise seg å være et tveegget sverd for myndighetene, man får nemlig store skatteinntekter fra tobakksindustrien. I noen provinser der tobakksindustrien er stor, som Yunnan, står den for mer enn 40 prosent av de lokale skatteinntektene.

Kina er verdens største tobakksmarked med 300 millioner røykere. World Health Organisation estimerer at innen tiåret er omme så vil to millioner kinesere død av røykerelaterte sykdommer hvert år.
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå