Japan sliter med å få fart på økonomien

Japan sliter tungt med å komme over det globale tilbakeslaget som har rammet verdens nest største økonomi svært hardt. I Kina øker veksten derimot igjen svært raskt.

Ferske tall fra Tokyo viste onsdag at bestillingene til japanske produsenter av maskiner og annet utstyr til industribruk uventet falt med 5,4 prosent fra mars til april i år. Dette var en ubehagelig overraskelse for økonomene som hadde spådd en økning på 0.8 prosent.

Tallene viste også at engrosprisene i Japan falt raskere enn noen gang de siste 22 årene. Dette ble tolket som et tegn på at landet er på vei tilbake mot deflasjon – en utvikling der priser og lønninger faller, slik at pengeverdien øker.

Lavere forbruk

Deflasjon er med andre ord det motsatte av inflasjon. Det medfører ofte lavere forbruk fordi forbrukerne venter med å bruke penger i håp om at prisene skal falle enda mer, og at næringslivet blir sittende med usolgte varer og tjenester.

Japan ble rammet av deflasjon etter at prisboblen på aksje- og eiendomsmarkedet sprakk tidlig på 1990-tallet. Landet gikk inn i en langvarig økonomisk nedgangsperiode som fikk sentralbanken i Tokyo til å kutte renten til nær null for å stimulere økonomien.

Sentralbanksjef Masaaki Shirakawa spår bedring i den økonomiske utviklingen i løpet av inneværende kvartal. Den sveitsiske storbanken Credit Suisse tror økt ordreinngang til maskinprodusentene vil bedre seg i løpet av sommeren.

Vekst og fall

Kinesiske aviser skrev onsdag at fabrikkproduksjonen i Folkerepublikken i mai steg raskere enn noen gang siden september i fjor. – Hvis dette bekreftes av offisielle tall fredag, vil det være en stor og positiv overraskelse, kommenterte nyhetsbyrået Reuters.

Kina har vært den viktigste drivkraften bak veksten i verdensøkonomien de siste årene. Men svakt innenlandsk forbruk bekymrer både kinesiske og utenlandske økonomer, og konsumprisene fortsatte å falle i mai, for fjerde måned på rad.

Regjeringen i Beijing forsøker å få kineserne til å kjøpe mer, i et håp om at hjemlig etterspørsel skal veie opp for fall i eksporten. Dette fallet skyldes redusert etterspørsel etter kinesiske produkter i nøkkelmarkeder som USA og EU.

Flere nyheter på E24.no

På forsiden nå