Punger ut milliarder for å hindre hungersnød og valuta-kollaps

Saudi-Arabia gir sårt tiltrengt krisehjelp til Jemen. Håpet er å unngå «fullstendig kollaps» av den lokale valutaen.


<p><b>TRENGER HJELP:</b> Jemen står overfor det FN frykter kan bli den verste sultkatastrofen i moderne tid, og får nå sårt tiltrengte midler fra naboen i nord. På bildet stiger røyk fra en bygning i Jemens hovedstad Sanaa, som kontrolleres av Houthi-militsen, i 2015.</p>

TRENGER HJELP: Jemen står overfor det FN frykter kan bli den verste sultkatastrofen i moderne tid, og får nå sårt tiltrengte midler fra naboen i nord. På bildet stiger røyk fra en bygning i Jemens hovedstad Sanaa, som kontrolleres av Houthi-militsen, i 2015.

Saudi-Arabia har overført to milliarder dollar til nabolandet Jemen, melder nyhetsbyrået AP.

Håpet er at overføringen, som tilsvarer omtrent 15,7 milliarder norske kroner, skal kunne stabilisere den lokale valutaen riyal.

Den saudistøttede regjeringen i Jemen uttalte tirsdag at det hastet med å få overført pengene, som Saudi-Arabia lovet å stille med i november i fjor.

– Det viktigste er å redde den jemenske riyalen fra fullstendig kollaps, nå og i morgen. Å redde riyalen vil bety å redde jemenitter fra den uunngåelige hungersnøden, uttalte Jemens statsminister Ahmed Obeid bin Daghr på Twitter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Borgerkrig

Jemen har vært hardt rammet av en borgerkrig mellom den internasjonalt anerkjente regjeringen i sør og den Iran-støttede Houthi-militsen, som kontrollerer store deler av nord, inkludert hovedstaden Sanaa.

Borgerkrigen har ført til en økonomisk kollaps som FN frykter kan forårsake den dødeligste sultkatastrofen i moderne tid.

Antallet jemenitter som er avhengige av humanitær hjelp, har det siste halvåret steget med 1,5 millioner til 22,2 millioner, opplyser FNs nødhjelpskontor OCHA, ifølge NTB.

Trenger mat

Befolkningen i landet anlås å være 29 millioner. Rundt halvparten er barn, og også for dem er situasjonen dramatisk. Ifølge FNs barnefond UNICEF dør et barn i Jemen hvert tiende minutt av sykdommer som kunne vært unngått.

Myndighetene i Jemen forsøkte å øke likviditeten ved å trykke penger i fjor, men riyalen har svekket seg fra omtrent 250 riyal mot én amerikansk dollar da de første nye sedlene kom, til rundt 500 denne uken.

Den store overføringen fra Saudi-Arabia kan gi myndighetene ro til å stabilisere valutaen og gjøre det mulig for folk å kjøpe mat, sier regjeringen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå