Kina: Vi tvinges til å ta hevn på USA

Kinesiske myndigheter sier at de ikke har annet valg enn å ta hevn på USA, etter at Donald Trump innførte en ny, voldsom toll mot landet.


<p><b>TOLL-KRIG:</b> De tok hverandre i hånden da de møttes i Kina i november, men forholdet mellom USA og president Donald Trump, og Kina og hans motpart der Xi Jinping, er sterkt kjølende. En handelskrig er i gang.</p>

TOLL-KRIG: De tok hverandre i hånden da de møttes i Kina i november, men forholdet mellom USA og president Donald Trump, og Kina og hans motpart der Xi Jinping, er sterkt kjølende. En handelskrig er i gang.

Børsene i Asia er betydelig ned onsdag morgen, etter at det i natt norsk tid ble kjent at USAs president Donald Trump ønsker å innføre en ny ti-prosents toll på kinesiske varer, noe som vil ta fortollingen av kinesisk import i USA opp til 1.600 milliarder kroner.

Kinesiske myndighter var rakst på pletten og lovet mottiltak.

«Uakseptabelt»

Ifølge Bloomberg har handelsdepartementet i Beijing uttalt at Trumps grep er «uakseptabelt», og at de ikke har noe annet valg enn å ta hevn.

De kinesiske myndighetene har imidlertid foreløpig ikke offentliggjort hvilke mottak de eventuelt vil komme med.

– Utbruddet av voldsomme gjensidige innføringer av toll mellom Kina og USA vil ødelegge handelen mellom landene, sier viseministeren og legger til at han mener den amerikanske politikken bryter med økonomisk globalisering, heter det fra viseminister Li Chenggang i Kinas handelsdepartement.

Han sier videre at Det hvite hus' varslede toll er «ødeleggende for verdens økonomiske orden».

Asia-børsene ned

Den nye tollen vil bli innført om to måneder, opplyser talsperson Robert Lighthizer for US Trade Representatives (USTR).

Dermed ser handelskrigen ut til for alvor å være i gang. I forrige uke innførte USA 25 prosent toll på kinesiske importvarer verdt 34 milliarder dollar, omkring 276 milliarder kroner. Kina svarte med å innføre toll på amerikanske varer til en tilsvarende verdi.

Nyheten har sendt markedene i Asia utfor stupet. Slik så det ut på de toneangivende indeksene i halv sju-tiden:

  • Nikkei225 i Japan er ned 1,38 prosent
  • Hang Seng i Hong Kong er ned 1,60 prosent
  • Shanghai-børsen er ned 1,80 prosent
  • Shenzhen er ned 2,20 prosent
  • Singapore-børsen er ned 1,25 prosent
  • Kospi i Seoul er ned 0,73 prosent
  • Sensex i India er opp 0,85 prosent
  • ASX 200 i Sydney er ned 0,69 prosent
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå