Kinas statsminister ser akutt behov for reformer

Det er et akutt behov for økonomiske og politiske reformer i Kina, mener Kinas statsminister Wen Jiabao.

REFORMER NÅ: Kinas statsminister Wen Jiabao mener det haster med å reformere Kina.
REFORMER NÅ: Kinas statsminister Wen Jiabao mener det haster med å reformere Kina.

– Vi må gjennomføre både økonomiske strukturreformer og politiske strukturreformer, spesielt reformer i lederskapssystemet i vårt parti og land, sa Wen Jiabao under en pressekonferanse onsdag.

Kinas parlament godkjente onsdag endringer i strafferetten. De nye reglene vil på papiret begrense politiets myndighet til å anholde folk i hemmelighet, skriver nyhetsbyrået AP.

Politiet i Kina er kjent for å få folk til å forsvinne i måneder av gangen og har i økende grad misbrukt autoritet mot aktivistgrupper, advokater, demokratiforkjempere og blant annet den internasjonalt anerkjent kunstneren Ai Weiwei. Den nye loven krever varsling av familiene til de som anholdes.

Økt innenlandsk forbruk

Endringene i strafferettsloven er blant de største endringene som har blitt gjort i løpet av den årlige folkekongressen i Kina.

Det har også blitt vedtatt et budsjett for 2012 som krever et løft i innenlandsk forbruk, for å holde økonomien sterk til tross or et svakt marked ellers i verden.

- Jeg vet at reformen ikke vil være enkel. Den vil ikke lykkes uten bevissthet, støtte og entusiasme fra vårt folk, sier Wen.

Vil forhindre nye tragedier

– Nye problemer har vokst fram i Kinas samfunn, og uten en grunnleggende løsning på disse vil historiske tragedier som kulturrevolusjonen kunne gjenta seg, sa Wen.

Han regnes som den mest progressive blant Kinas øverste ledere. Han har også tidligere tatt til orde for politiske reformer i landet.

Sammen med regjeringen planlegger han nå en vekst i Kinas økonomi på 7,5 prosent i år.

Les også:

På forsiden nå