Bitcoin-kursen spretter i været

Noen kaller den en spekulativ boble, andre framtidens valuta. Nå skaper den virtuelle myntenheten bitcoin en viss begeistring hos amerikanske myndigheter, noe som har fått kursen til å sprette i været.

<p><b>EKTE MAT MOT VIRTUELL VALUTA:</b> Restauranten Sake Zone i San Francisco i USA godtar nå den virtuelle valutaen Bitcoin som betalingsmiddel.</p>

EKTE MAT MOT VIRTUELL VALUTA: Restauranten Sake Zone i San Francisco i USA godtar nå den virtuelle valutaen Bitcoin som betalingsmiddel.

Kursen på bitcoin nådde onsdag for første gang 900 dollar (5.500 kroner). Få timer senere var den sunket til 700 dollar, men det er likevel langt over de 200 dollarene som mynten var verdt i april.

Når nå også amerikanske tjenestemenn skryter av oppfinnelsen, kan bitcoin gå en lys framtid i møte.

Onsdagens vekslingskurs ble offentliggjort av Mt GOX, som håndterer salg og kjøp med bitcoin på nettet.

Høring i Senatet

Samme dag ble det arrangert en høring i Senatet der den amerikanske økonomiprofessoren Steve Hanke framholdt at bitcoin nå vurderes mer positivt enn før, først og fremst fordi myndighetene har vist seg å ikke være så negative til fenomenet som markedet hadde ventet.

Det har lenge vært antatt at bitcoin brukes til lysskye omsetninger på internett og for å omgå sanksjoner.

– Takket være anonymiteten, og fordi vekslingen ikke koster noe, blir bitcoin ansett som et stadig mer levedyktig betalingsmiddel, sier Hanke.

Signalene om at den virtuelle valutaen ikke er så uglesett som antatt, kommer fra ingen ringere enn USAs sentralbanksjef Ben Bernanke.

I en epost til Senatets innenrikskomité understreker han at valutaen kan få en positiv betydning som følge av at betalingssystemet både er sikkert og effektivt, selv om den også kan brukes til å omgå lovens lange arm.

Nettguru

Bitcoin dukket opp etter finanskrisen og er oppfunnet av en mystisk nettguru med pseudonymet Satoshi Nakamoto.

Valutaen genereres av dataprogrammer som setter begrensninger på hvor store beløp som skapes. Betalingssystemet har ingen sentralisert struktur.

– Virtuelle valutasystemer er forlokkende fordi de utgjør en billig, beleilig og effektiv måte å overføre penger på, sier Mythili Raman, assisterende statsadvokat i justisdepartementet, som deltok i onsdagens høring i Senatet.

Verdien på bitcoin kan også komme til å øke som følge av utviklingen i Kina, der stadig flere mennesker ser på bitcoin som et egnet investeringsobjekt. I Kina er verdien på den virtuelle valutaen firedoblet i løpet av en måned. I midten av november lå kursen på 400 dollar.

Mer kontroll?

Bruken av bitcoin overvåkes ikke av sentralbanker, ettersom de ikke er utstedt av disse. Men i framtiden vil trolig myndighetene forsøke å få mer kontroll.

I en fersk rapport fra USAs sentralbank, Federal Reserve, understrekes det at dataprogrammet som genererer valutaen, er sårbart, i tillegg til at nettverket bak er usynlig. Det gjør valutaen ustabil og vil trolig føre til mer innblanding fra offentlige myndigheter.

Forfatteren bak rapporten, François Velde, sier at bitcoin representerer en oppsiktsvekkende begrepsmessig og teknisk bragd, som meget vel vil kunne brukes av eksisterende finansinstitusjoner, som også vil kunne utstede sine egne bitcoins.

– Hvis bitcoin blir konkurransedyktig og vokser, vil myndighetene forsøke å regulere den, sier professor Steve Hanke.

Men fortsatt svinger kursen på valutaen kraftig, noe som også har ført til enkelte minikrakk – som i april da kursen på bitcoin sank med hele 75 prosent i løpet av to dager.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå