Visa og Mastercard innstiller tjenester i Russland

Kredittselskapene Visa og MasterCard har uten varsel innstilt sine tjenester for kunder i den russiske banken Bank Rossiya, melder banken.

<p><b>- PUTINS PERSONLIGE BANK</b>: En amerikanske tjenestemann uttalte torsdag at St. Petersburg-banken var en «personlig bank» for mer enn et dusin russiske tjenestemenn og mektige forretningsmenn i president Vladimir Putins innerste krets. Skjermdump fra Bank Rossiyas hjemmeside. Innfelt: Yuri Kovalchu, største eier og styreformann.</p>

- PUTINS PERSONLIGE BANK: En amerikanske tjenestemann uttalte torsdag at St. Petersburg-banken var en «personlig bank» for mer enn et dusin russiske tjenestemenn og mektige forretningsmenn i president Vladimir Putins innerste krets. Skjermdump fra Bank Rossiyas hjemmeside. Innfelt: Yuri Kovalchu, største eier og styreformann.

- Ledelsen i Rossiya forstår kundenes vanskeligheter i den nåværende situasjonen og vil gjøre alt den kan for å løse problemene, heter det i en uttalelse fra banken.

Kredittselskapenes avgjørelse kommer etter at Obama-administrasjonen varslet sanksjoner mot den russiske banken torsdag.

Ifølge International Business Times uttalte en representant for amerikanske myndigheter da at USA ville «i størst mulig grad hindre den fra å fungere».

Banken er den 17. største i landet, og har eiendeler verdt 10 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

Den er også kjent for sine nære bånd til Kreml, ifølge The Guardian.

- Putins personlige bank

En amerikanske tjenestemann uttalte torsdag at St. Petersburg-banken var en «personlig bank» for mer enn et dusin russiske tjenestemenn og mektige forretningsmenn i president Vladimir Putins innerste krets.

<p><b>SVARTELISTET BANKSJEF</b>: Yuri Kovalchuk (bildet) er styreformann og største aksjonær Bank Rossiya.</p>

SVARTELISTET BANKSJEF: Yuri Kovalchuk (bildet) er styreformann og største aksjonær Bank Rossiya.

Ifølge amerikanske myndigheter skal bankens styreformann og største aksjonær Yuri Kovalchuk være blant dem som løper Putins ærend. De hevder at Kovalchuk opptrer som presidentens «personlige bankmann».

E24 har vært i kontakt med leder Wilhelm Wisbech i Visa Europe Norge, som viser til Visa International. Wisbech sier at han ikke vet hva dette innebærer for den russiske bankens kunder, ettersom han ikke kjenner til saken.

Ifølge den russiske nettavisen Rianovosti skal det fortsatt være mulig å ta ut penger på bankens egne minibanker.

20 nye navn på svartelisten

De planlagte amerikanske sanksjonene mot Bank Rossyia er del av en opptrapping i Obama-adminstrasjonens straffetiltak mot Russland, som følger av sistnevntes annektering av Krim-halvøya.

Obama holdt en pressekonferanse i Brussel torsdag ettermiddag der han sa at han har gitt ordre om flere sanksjoner mot Russland.

Han varslet at ytterligere 20 russiske borgere er satt på USAs svarteliste. På listen finner man flere fremtredende forretningsmenn i Putins innerste sirkel, og de nye sanksjonene markerer dermed en tydelig opptrapping fra amerikansk side.

Disse vil ikke lenger kunne reise til USA, deres midler i landet fryses, og de vil bli ilagt restriksjoner mot å gjøre forretninger med amerikanske selskaper.

Oljemilliardær på listen

Blant de nye navnene på listen finner man blant annet den russiske oligarken Gennady Timosjenko. Olje-milliardæren er tilknyttet oljeselskapet Gunvor Group, ifølge Bloomberg.

Gunvor hadde en inntekt på hele 93 milliarder dollar i 2013.

Men listen inneholder også en rekke andre fremtredende navn:

  • Milliardæren Arkady Rotenberg, som er Putins tidligere judopartner, og vant kontrakter verdt 43 milliarder kroner i forbindelse med OL i Sochi.
  • Hans milliardær-bror Boris Rotenberg. De to brødrene er medeiere i SMP Bank og SGM Group; sistnevnte en stor leverandør av entreprenørtjenester til den russiske gassgiganten Gazprom.
  • Vladimir Yakunin, administrerende direktør i det statlige jernbaneselskapet OAO Russian Railways.
  • Nevnte Yuri Kovalchuk i Bank Rossyia.
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå