Krise for amerikansk storbank

Bear Stearns halveres på børsen i New York og senker Oslo Børs.

JPMorgan Chase og Federal Reserve må redde den store investeringsbanken Bear Stearns.

De seneste dagene har det gått rykter om at Bear Stearns

NYSE
BSC
sliter med likviditeten og det har sendt aksjekursen rett i gulvet. Nå sørger JPMorgan Chase og Federal Reserve for at Bear Stearns lever videre - i alle fall i 28 dager.

Les også:

Sjekk kurskollapsen i aksjen her.

- Krisemelding

- Dette er en krisemelding, og banken hadde ikke overlevd uten hjelp fra en konkurrent og myndighetene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til E24.

Fredag faller kursen nye 50 prosent etter nyheten om at banken står på kanten av stupet.

Det er ikke mer enn fire dager siden banken i en pressemelding benektet at den hadde noen slike problemer, og torsdag uttalte finansdirektøren til Wall Street Journal at banken ikke hadde likviditetsproblemer.

Men nå må Bear Stearns som er en av de virkelige gigantene på Wall Street, krype til korset.

- Dette viser hvor alvorlig situasjonen er, sier Andreassen.

Les også:

Børsene skjelver

Nyheten blir tatt i mot med frykt i aksjemarkedet. Oslo Børs falt fra en oppgang på litt over 2 prosent til omtrent 0,3 prosent.

I Europa falt kursene fra en oppgang på godt over 1 prosent til minus 1 prosent.

Følg utviklingen på Børs24

Andreassen sier at nyheten samtidig tyder på at myndighetene er villig til å gå til drastiske skritt for å redde banknæringen.

- Det viser at noen banker er for store til å gå konkurs, sier Andreassen.

Les også:

- Ubalanse

Problemene i Bear Stearns setter samtidig andre finansielle markeder på hodet. De korte amerikanske rentene falt med 25 basispunkter eller 0,25 prosentpoeng i løpet av 20 minutter. Det er ekstremt mye. Samtidig har dollaren svekket seg betraktelig.

- Det er litt ubalanse i markedene, sier Andreassen.

Federal Reserve sier i en uttalelse at den følger finansmarkedet svært tett og er villig til å skyte inn nødvendig likviditet for å holde hjulene i gang.

Nektet for problemer

I en uttalelse fredag sier ledelsen i Bear Stearns at likviditeten forverret seg betydelig det siste døgnet. Noe av forklaringen skal være at mange investorer og innskytere har trukket ut pengene de siste døgnet.

- Bear Stearns har vært utsatt for en rekke markedsrykter rundt sin likviditet. Vi har prøvd å svare på disse ryktene og skille fiksjon fra fakta. Men på grunn av ryktene i markedet har likviditeten svekket seg betydelig det seneste døgnet, sier konsernsjef Alan Schwartz, ifølge Bloomberg.

Avtalen med JPMorgan Chase og Federal Reserve gjør at Bear Stearns er sikret finansiering i opp til 28 dager. Hva som skjer etter disse 28 dagene er ikke klart.

Det er JPMorgan Chase som gir nødlånet, men Federal Reserve garanterer for Bear Stearns.

I midten av februar presentert økonomen Nouriel Roubini en 12-skrittsoppskrift på finansiell katastrofe i USA. Større konkurser i bankvesenet var skritt nummer 6.

Les også:

Se selv hvordan aksjekursen kollapser her

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå