Ledigheten øker mindre

Det var «bare» 345000 som mistet jobben i USA i mai. Det var bedre enn ventet.
<b>FALLET BREMSER OPP:</b> Bekymrede brannmenn i Los Angeles lytter til en kunngjøring omnedskjæringer i byens budsjett.
FALLET BREMSER OPP: Bekymrede brannmenn i Los Angeles lytter til en kunngjøring omnedskjæringer i byens budsjett.

Den amerikanske arbeidsledigheten stiger nå mindre enn prognosemakerne tror. Prognosene for mai fortalte om en økning i ledigheten på 502000.

New York-børsen (NYSE) tok imot gårsdagens nyhet med lettelse. Dow Jones-indeksen åpnet med oppgang i går ettermiddag.

Lavere økning i ledigheten tolkes selvsagt av president Barack Obama som at stimuleringspolitikken begynner å virke. Det var i februar han fikk Kongressen med på en stimuleringspakke på 787 milliarder dollar (vel 5000 mrd. kr). Denne skal ikke minst brukes til å bygge veier, jernbaner og andre stimuleringstiltak rundt i USA.

Arbeidsløsheten der er nå 9,4 prosent. I hver av de tre første månedene i år forsvant det i gjennomsnitt ca. 700000 jobber. Tallene for april var 504000 jobber, og bekreftelsen på at det ikke går så ille, kom i mai da 345000 jobber gikk tapt. I dag er 14,5 millioner mennesker uten arbeid i USA, 3,9 millioner av disse har vært ledige i mer enn 27 uker. Langtidsledigheten er tredoblet på seks måneder.

–Det blir fortsatt verre, men farten i nedturen er mindre. Det er ikke så ille som det så ut i første kvartal, sa sjeføkonom hos Standard & Poor, David Wyss, til The New York Times.

Nye rekorder

Dagens ledighet er den høyeste i USA på 26 år. Flere økonomer mener at ledigheten vil stige med minst to millioner til. Store deler av amerikansk næringsliv er midt inne i en hestekur. I tillegg kommer det nå hull i en rekke offentlige budsjetter som følge av lavere skatteinngang.

De store kuttene i antall ansatte i bilindustrien og dens underleverandører er ikke gjennomført ennå. Bare denne uken varslet General Motors at det legger ned 14 fabrikker og avskjediger 20000 arbeidere. Ringvirkningene her vil være store, også fordi dette rammer det omfattende forhandlerapparatet som bilfabrikkene har landet rundt.

Skjult ledighet

USA har også en betydelig skjult ledighet. En rekke av dem som nå jobber deltid, ønsker seg en fulltids jobb. De er det som kalles undersysselsetting. I dag er det totalt 24 millioner mennesker i USA som enten er arbeidsledige eller er tvunget til å ta en deltidsjobb i stedet for en fulltidsjobb. I tillegg øker overtidsbruken fordi arbeidsgivere heller vil la sine folk jobbe overtid enn å ansette flere personer.

Selv om økonomien skulle bedre seg, tror mange at ledigheten fortsatt vil øke. Direktør Bernard Baumohl i Economic Outlook Group er en av dem. Han mener det etter en så lang og dyp krise vil ta tid før arbeidsgivere igjen vil øke antall ansatte.

Les også:

Les flere nyheter på E24


På forsiden nå