Nå starter million-overgangene

Store pengesummer er i spill når fotballklubbene skal sikre seg godbitene etter EM. Nå starter det glohete overgangsmarkedet.
<b>7. CRISTIANO RONALDO</b>
7. CRISTIANO RONALDO

Nå begynner det kanskje mest spennende av alt for managere og sportsdirektører: Overgangsmarkedet.

Etter at Europas stjerner har vist seg frem, eller gjort seg bort i Østerrike og Sveits de siste tre ukene, skal nå de europeiske toppklubbene utkjempe en kamp om de beste spillerne frem mot sesongstart i august og september.

Og i denne sammenhengen betyr best også dyrest.

Sagaen om Manchester Uniteds stjernspiller Christiano Ronaldo har pågått både før og under EM, og det er svært trolig at en overgang til Real Madrid vil sette ny overgangsrekord for en fotballspiller.

Mediene har spekulert i summer fra 600 til 800 millioner kroner for portugiseren, som hans britiske arbeidsgiver tvilholder på.

Men det er nok ikke bare Real Madrid som vil åpne lommebøkene sine når EM er over.

Les også: Real rikest

Åpen lommebok

Chelseas nye trener, Luis Filipe Scolari, har rett og slett fått en blank sjekk av klubbens styrtrike eier Roman Abramovich, med beskjed om å kjøpe det som må til for å gjøre klubben best i verden.

Flere spillere med potensielt store overgangssummer knyttet til seg har økt markedsverdien i dette EM.

Spillere som Portugals Deco, Spanias David Villa, Nederlands Wesley Sneijder, og ikke minst Russlands stjerneskudd Andrej Arshavin vil ikke gå for småpenger hvis det skulle bli klubbytter i tiden som kommer.

Arshavin hadde allerede fått en prislapp på 250 millioner kroner av sin klubb Zenit St. Petersburg, og det var før EM startet.

Chelsea er en klubb som allerede har vært knyttet til russerens navn. Det har også franske Franck Ribery og brasilianeren Kaka´.

Abramovich sine rubler skal nok få ben å gå på i sommer.

Kan bli dyrt

Dyre innkjøp betyr i fotballsamenheng svært ofte også høye driftsutgifter.

Stjernene spiller ikke for småpenger og i en verden hvor enkelte hevdes "ikke å være til salgs", blir skyhøye lønninger ofte brukt som lokkemiddel.

Les også: Han er Europas best betalte fotballspiller

Også litt mindre profilerte spillere som tyske Philip Lahm, Bastian Schweinsteiger og Lukas Podolski, spanske Silva og Güiza, samt nederlandske Rafael van der Vaart kan få kan gi klubbkassererne svette dager.

Klubbene i Premier League i England satte rekord i bruk av penger når overgangsvinduet var åpent i januar i år, og det er mye som tilsier at den rekorden står for fall i løpet av kort tid.

Les også: Ny kjøpsrekord i Premier League

Tidenes tv-avtale har sikret klubbene i de øverste divisjonene god tilgang på friske penger, og villigheten til å brruke dem synes å være stor.

På billigsalg?

Ikke alle som var spådd å bli hete navn på sommerens overgangsmarked slo til i mesterskapet, som snart er historie.

Frankrikes supertalent Karim Benzema ble sendt målløs hjem til Lyon, men enkelte managere vil nok uansett være villige til å åpne lommeboka på vidt gap for å få tak i spissen.

Men det er ikke bare i EM det er potensielt svindyre fotballspillere med mulig klubbytte foran seg.

I Barcelona finner vi i tillegg til Deco både Ronaldinho og Samuel Eto’o, som nok ikke forlater Katalonia for vekslepenger.

Rekordsesong?

Så når dommeren blåser i fløyta klokken halv elleve i kveld og Europa har kåret sin mester, er det bare å vente på at pengegalloppen skal sette i gang.

Mye skal skje om ikke det blir satt flere rekorder i europeisk fotball denne sommeren, de fleste utenfor banen.

Til E24-forsiden

På forsiden nå