Ni banker i USA konkurs i natt

Største bankras siden finanskrisen startet.
<B>STENGER BANK:</B> California National Bank stenges av amerikanske myndigheter.
STENGER BANK: California National Bank stenges av amerikanske myndigheter.

Finanskrisen er langt fra over. Fredag kveld overtok amerikanske myndigheter ni nye banker. Det er det høyeste tallet på en dag, siden finanskrisen startet sommeren 2007, melder nyhetsbyrået Reuters.

Dermed har 115 amerikanske banker lagt inn årene hittil i år. Det er det høyeste antallet siden 1992.

Alle de ni bankene hører til under paraplyen til finanskonsernet FBOP Corp., som til sammen har 4000 ansatte.

California

Den største som gikk dukken fredag var California National Bank, som har hovedkontoret i Los Angeles, og med 68 kontorer spredt over USAs største delstat. Denne konkursen var den fjerde største i år.

Cal National har tapt 500 millioner dollar i år, blant annet på grunn av aksjer i de to boliglånsinstitusjonene Fannie Mae og Freddie Mac. Disse to, som står bak de aller fleste amerikanske boliglån, ble reddet av myndighetene i fjor høst, men aksjonærene mistet nesten alt.

Banken har også tapt mye på boliglån i California, som er blant delstatene hvor boligprisene har falt mest.

U.S. Bancorp

Storbanken U.S. Bancorp skal etter planen overta alle de ni bankene, samtidig som myndighetene rydder opp i boene. Dermed blir konsekvensene for bankens kunder mindre.

- U.S. Bancorp vil drive bankene som normalt i mellomtiden, sier Roberta Valdez, talsmann for det amerikanske banksikringsfondet Federal Deposit Insurance Corp, i en uttalelse

De ni bankene har tilsammen en balanse på 18 milliarder dollar, tilsvarende 100 milliarder kroner. Det er en tiendel av hva Norges største bank, DnB Nor, har.

U.S. Bancorp har utvidet virksomheten betydelig i år, ved å kjøpe opp eiendeler fra bankenes konkursbo.

Les også: Risikoen øker for ny nedtur, mener Martin Feldstein

På forsiden nå