NRK: – Regjeringen sier nei til Dalai Lama

Regjeringen har bestemt seg for ikke å møte Dalai Lama når han kommer til Norge, erfarer NRK. Utenriksdepartementet avviser opplysningene.

<p><b>JA I USA, NEI I NORGE:</b> Ifølge NRK vil ikke regjeringen møte Dalai Lama når han kommer til Norge i mai. I mars møtte han amerikanske toppolitikere i Washington, inkludert Senatets majoritetsleder Harry Reid (D).<br/></p>

JA I USA, NEI I NORGE: Ifølge NRK vil ikke regjeringen møte Dalai Lama når han kommer til Norge i mai. I mars møtte han amerikanske toppolitikere i Washington, inkludert Senatets majoritetsleder Harry Reid (D).

Saken er i realiteten allerede avgjort, og beslutningen om at regjeringen ikke kommer til å møte Dalai Lama når han besøker Norge fra 7. til 9. mai, vil bli offentliggjort om ikke lenge, ifølge NRK.

Utenriksdepartementet avviser imidlertid disse opplysningene overfor NTB torsdag kveld.

– Det er ikke tatt noen beslutning om dette, og det er ikke oppgitt noen tid for når den beslutningen vil bli tatt, sier departementets talsmann Eskil Sivertsen til NTB.

Under hardt press

Regjeringen har vært under hardt press i saken, og utenriksminister Børge Brende (H) har gjort det klart at et møte med Dalai Lama vil forsinke arbeidet med å normalisere Norges forhold til Kina.

Når regjeringen nøler med å offentliggjøre beslutningen, kan det ifølge NRK skyldes et håp om at saken vil løse seg selv. NRK erfarer også at regjeringen lenge skal ha håpet at Tibets åndelige leder selv ville avlyse besøket.

– Jeg verken tror eller håper det blir en avlysning, sier leder Tsomo Svenningsen i Den norske Tibetkomiteen.

Hun tilføyer at Dalai Lama har slitt med helsa i det siste, og at han har et redusert reiseprogram.

I Washington

Utenriksdepartementet har hyppig kontakt med Kinas ambassade i Oslo. En grunn til å vente med å offentliggjøre beslutningen, kan ifølge NRK være at regjeringen vil finne ut hva kineserne er villige til å gi som motytelse.

Torsdag kveld norsk tid møter Brende den amerikanske utenriksministeren John Kerry i Washington i USA. Temaer for samtalene vil blant annet være Ukraina, Syria, Sør-Sudan, Afghanistan og Arktis. Dalai Lamas besøk står ikke på dagsordenen.

Brende er også invitert av Kerry til å delta på et møte om situasjonen i Midtøsten sammen med blant andre Midtøstenkvartettens utsending Tony Blair og den palestinske visestatsministeren Muhammed Mustafa.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå