For første gang på 150 år er India større enn Storbritannia

India kommer snart til å ha større verdiskapning enn Storbritannia, og det er brexit-effekten som får skylden.


<p><b>FÅR OPP DAMPEN:</b> Det indiske økonomitoget går på skinner, og tøffer nå i full fart forbi sin tidligere koloniherre.</p>

FÅR OPP DAMPEN: Det indiske økonomitoget går på skinner, og tøffer nå i full fart forbi sin tidligere koloniherre.

Mens britene sliter med en fallende pundverdi i etterkant av brexit, fortsetter India sin raske vekst etter den økonomiske frigjøringen i 1991.

Nå har landene byttet plass i verdensøkonomien, og India har forbigått sin tidligere koloniherre for første gang på 150 år. Det skriver nettstedet Mashable.

India blir med det den femte største økonomien i verden, regnet i BNP, kun slått av USA, Kina, Japan og Tyskland.

– De har fortsatt et stort potensial til vekst, sier Sigrid Wilter Slørstad, seniorstrateg i Nordea til E24.

Stadig brexitfall

Det er ikke første gang siden brexit at Storbritannia faller på den globale økonomilisten. Tidligere i høst falt de også bak Frankrike, ettersom etterdønningene av folkeavstemningen begynte å merkes. 

Allerede i oktober lanserte det internasjonale pengefondet (IMF) at India kunne gå forbi Storbritannia ved slutten av regnskapsåret.

Wilter Slørstad mener India har en stor fordel som hjelper den økonomiske veksten.

 <p><b>VISER RYGGEN:</b> Storbritannias statsminister Theresa May må finne seg i å bli passert av den India og deres statsminister Narendra Modi. </p>

VISER RYGGEN: Storbritannias statsminister Theresa May må finne seg i å bli passert av den India og deres statsminister Narendra Modi. 

– De gjennomførte en del strukturelle reformer som gjorde økonomien mer effektiv, markedsbasert og åpen. I tillegg har de en stor styrke, nemlig en stor ung engelsktalende arbeidsstyrke som er med på å bidra til produktivitetsvekst.

– Det gir dem også en fordel fremover, og et potensial til å opprettholde veksten på 6–7 prosent, fortsetter hun.

Tidligere i høst lå India på syvendeplass over verdensøkonomiene med en økonomi verdt  229.000 milliarder dollar. Det var 50 milliarder dollar bak Storbritannia, en forskjell som altså er ventet med å være dekket inn ved slutten av regnskapsåret.

Dette til tross for at befolkningen i India fortsatt sliter etter statsminister Narendra Modis overraskende beslutning om å fjerne 500- og 1000-rupisedlene, som utgjør over 86 prosent av valutastrømmen i India.

–  De indiske aksjene går litt tregere nå, sammenlignet med resten av Asia. De har kvittet seg med 500- og 1000-rupiseddelen for å bekjempe svart økonomi, men det kom som en overraskelse på markedet. Det vil være et positivt grep på lang sikt, sier Wilter Slørstad.

Grepene som førte til vekst

Veien til den raskt voksende økonomien, og ikke minst mot den digitale økonomien, har vært langt fra smertefri for inderne. 

Liberaliseringen av økonomien skulle gjøre en ende på statens innblanding i næringslivet, og korrupsjonen som fulgte med det. Politikken skulle åpne landet for verdensøkonomien, og asfalterte veien for konkurranse i markedet.

Den nye linjen ble møtt av massiv kritikk, også innad i den indiske kongressen. Men det ble til slutt sett på som den eneste veien ut av betalingskrisen som hadde ført nasjonen i kne.

Åpningen for markedskreftene førte først til at de rikeste i landet opplevde en enorm økonomisk vekst. Verdiskapningen steg kraftig, og de utenlandske investeringene økte også raskt.

Fattige og glemte

 <p><b>HELT:</b> Mahatma Gandhi er en av heltene bak frigjøringen av India i 1947.</p>

HELT: Mahatma Gandhi er en av heltene bak frigjøringen av India i 1947.

Etter hvert fulgte også de øvre middelklassene med i veksten, og mot slutten av 90-årene kom den virkelige oppsvingen i IT-sektoren.

Med en kjøpekraftig og dynamisk middelklasse ble også det indre markedet en viktig driver for den eksplosive veksten.

–  IT-bransjen er veldig sterk i India. Det er derfor servicesektoren har vært såpass stor. IT står for omtrent 17 prosent av det totale aksjemarkedet, forklarer Wilter Slørstad.

De eneste som sto igjen var landets fattige, som ikke fikk ta del i den økonomiske veksten. En følge av den minskende statlige tilstedeværelsen var også bortfall av viktige stønader for de fattige.  

Det er også menigmannen som merker fjerningen av rupisedlene mest på kroppen nå. De fattige, som ikke er vante med å operere med bankene, må stå i lange køer utenfor bankene for å finne ut hva de skal gjøre med de verdiløse sedlene sine. 

Overgår sin tidligere herre

Fra 1858–1947 var India regnet som juvelen i det britiske imperiet. Britene var tungt involvert i styresettet, og hadde til og med en egen ministerpost i kabinettet som skulle se over de indiske operasjonene.

Britene bygde ut kommunikasjonslinjene, og særlig jernbanen utover 1800-tallet. Også flere universiteter ble opprettet. Akkurat det tror Wilter Slørstad isolert sett var bra for den indiske økonomien.

–  Å bygge ut infrastruktur er noe som hjelper en økonomi, og det var britene ganske gode på. Å bygge raskt og brutalt er bra for økonomien, men ikke nødvendigvis for alle andre, sier hun.

 <p><b>I FØRERSETET:</b> For første gang på 150 år er India foran på listen over verdens største økonomier. Her er dronning Elizabeth på besøk i Jaipur, India, i 1961.</p>

I FØRERSETET: For første gang på 150 år er India foran på listen over verdens største økonomier. Her er dronning Elizabeth på besøk i Jaipur, India, i 1961.

Alle høyere stillinger og embeter var forbeholdt briter, og lokalbefolkningen var i liten grad involvert i styrende organer. Det ga grobunn for en frigjøringsbevegelse, som mot slutten av 1800-tallet virkelig satte press på sin kolonimakt.

i 1947 ble den indiske kolonien frigjort, og India og Pakistan delt i to. Siden den gang har India hatt en rask økonomisk vekst, som virkelig har skutt fart de siste 25 årene.

Og nå er de altså i full fart på vei forbi sin tidligere kolonimakt.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå