Økt misnøye følger økt velstand i Putins Russland

Mange i Moskvas middelklasse bor i nye leiligheter og tjener godt, men har fått nok av Vladimir Putin. - Dette kommer ikke til å vare i seks eller tolv år til, sier Alla Vykhristjuk.

<p>ØKT KJØPEKRAFT: Mange russere har fått økt sin levestandard de siste årene. Her ser et russisk par i vinduene til en butikk i den populære shoppinggaten Tverskaya i Moskva.</p>

ØKT KJØPEKRAFT: Mange russere har fått økt sin levestandard de siste årene. Her ser et russisk par i vinduene til en butikk i den populære shoppinggaten Tverskaya i Moskva.

– Og jeg er redd endringene ikke blir fredelige, legger hun til.

I fjor vår flyttet Vykhristjuk til Lobasevskago-gata 100 sammen med mannen og de to barna Timofej (3) og Kira (ti måneder). Fra en tilværelse i en ettromsleilighet fra sovjettiden var overgangen stor til en splitter ny treroms på 82 kvadratmeter. To gode inntekter og lån fra familie og venner gjorde boligdrømmen mulig.

– Den største forandringen er at vi har så stor plass, sier Vykhristjuk med et smil til NTB utenfor blokken i det velstående distriktet sørvest i hovedstaden.

I parken like ved, hvor folk drar på piknik om sommeren, gikk folk torsdag på ski i strålende vintervær. Vykhristjuk har dessuten gåavstand til kjøpesenter, treningsklubb og utearealer for barna – et luksusgode i tett befolkede Moskva. Buss og T-bane forbinder bydelen med sentrum.

Mangler tillit

Søndag er det presidentvalg i Russland, og Putin er storfavoritt. Allerede mandag er det ventet nye demonstrasjoner mot ham i Moskva, og spørsmålet er hvordan myndighetene vil håndtere en eventuell ulovlig markering. Putin velges for seks år, men kan også søke gjenvalg i 2018.

FORNØYD OG MISFORNØYD: Alla Vykhristjuk er glad for familiens nye leilighet i Moskva, men liker dårlig at Vladimir Putin ligger an til å vinne søndagens presidentvalg.
FORNØYD OG MISFORNØYD: Alla Vykhristjuk er glad for familiens nye leilighet i Moskva, men liker dårlig at Vladimir Putin ligger an til å vinne søndagens presidentvalg.

Til tross for at en velstående middelklasse har vokst fram i Putins regjeringstid, vender mange ham nå ryggen. Vykhristjuk sympatiserer med demonstrantene og rister på hodet over all korrupsjonen, som også rammer boligsektoren og boligkjøpere.

– Penger utbetales til folk som ikke gjør noen ting! Jeg er frustrert over det systemet som er skapt av Putin. Ingenting skjer – hvordan kan vi tro på ham? sier hun, og viser til at Putin har hatt tolv år på seg som president og statsminister til å endre samfunnet.

Stort spenn

Mange i middelklassen mener vekst og velstand har kommet mer på tross av enn på grunn av Putins politikk. De får støtte fra eksperter, som peker på at Putin har vært ekstremt heldig med at høy oljepris har kunnet betale for kostbart valgflesk og økt velstand. Økonomiske reformer har uteblitt.

– Man må stole på seg selv, ikke myndighetene, sier Jana Novopasjina, som bor i samme blokk som Vykhristjuk sammen med mannen og sønnen.

Hun lar seg overtale til å vise fram sin panoramaleilighet på rundt 200 kvadratmeter i 24. etasje. Mannen er involvert i fiskeindustrien i Murmansk, mens hun selv driver et turistbyrå.

– Dette viser at spennet er stort i middelklassen, sier salgs- og markedsdirektør Aleksej Kharitonov i det finske entreprenørselskapet YIT, og viser til forskjellen på Novopasjinas påkostede toppleilighet og Vykhristjuks mer beskjedne bolig i første etasje.

Mangler alternativer

YIT har bygd og utviklet boligblokken. Kharitonov tilhører selv middelklassen og har deltatt under demonstrasjonene mot Putin.

– Jeg ønsker meg en meny å velge fra, sier han om presidentvalget, som eksperter mener er kontrollert av Putin.

– De som støtter ham, gjør det i mangel av en annen kandidat, mener Kharitonov.

Andelen russiske familier som har råd til å kjøpe seg egen bolig, er doblet de siste fem årene, ifølge myndighetene. Disse russernes vei til høyere inntekter og et bedre sted å bo oppsummerer viktige aspekter ved Putins maktepoke. Mange støtter ham fordi de er direkte avhengig av staten eller ser på ham som en garantist for fortsatt stabilitet, fremgang og vekst for landet og dem selv.

Vil vokse videre

Men stadig flere mener Putins person og samfunnsmodell er et direkte hinder for fortsatt fremgang. De er lei av korrupsjon og bestikkelser, et sendrektig byråkrati som gjør det vanskelig å drive næringsvirksomhet, og valg som er avgjort på forhånd. Mangel på økonomiske reformer hindrer dessuten trolig enda flere i å ta steget opp i middelklassen.

Skal vi tro YITs analyser, vil middelklassen vokse sterkt fram mot 2020. Om alle disse millionene vender seg mot Putin, vil det bety mer trøbbel for den autoritære lederen.

På forsiden nå