Putin åpner for Statoil og Hydro

Russlands president Vladimir Putin åpner for at utenlandske selskaper likevel kan komme inn som operatører på det gigantiske gassfeltet Stockman.

- De norske selskapene har alle muligheter til å bli invitert med i prosjektet, sa den russiske presidenten Vladimir Putin under en pressekonferanse i Moskva i går, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg News.

- Den russiske gasskjempen Gazprom er ikke imot samarbeid med utenlandske selskaper i utviklingen av gassfeltet Stockman, sa Putin, videre.

- De kan ta del i prosjektet som operatører eller konsulenter, sa han og la til at "det kan være mange muligheter".

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax kan utenlandske selskaper både bli involvert i utvinning av gassen og i LNG-produksjon fra Stockman-feltet.

Putin la til at det er opp til Gazprom å bestemme når en avgjørelse skal tas om utenlandsk deltagelse.

Følg aksjekursene på E24

Ny runde

Uttalelsene fra Russlands mektige leder kommer få dager etter at Gazprom-toppen Alexander Medvedev nylig uttalte at den russiske gassgiganten vil ta en ny runde om Stockman.


- Vi vil gå inn i diskusjoner om Stockman med selskapene på vår shortlist i løpet av februar, sa Medvedev til Aftenposten under konferansen "World Economic Forum", som nylig ble avholdt i Davos.

Døren åpnes på nytt?

Uttalelsene fra Putin i går kan derfor være en bekreftelse på at døren igjen er i ferd med åpnes for deltagelse fra utenlandske oljeselskaper i utbyggingen av Stockman-feltet.

Det vil i tilfelle kunne være godt nytt for Statoil/Hydro, som i fjor fikk seg en skikkelig nesestyver etter at Gazprom kunngjorde at man ville utvikle Stockman-feltet på egen hånd.

Men i Statoil er man foreløpig forsiktige i kommentarene.

- Vi har hele sagt at hvis det er åpning for en eierandel i Stockman-feltet, så vil det være av interesse for Statoil

OSE
STL
, sier informasjonssjef Ranveig Stangeland.

Prestisjeprosjekt

Både Hydro NHY og Statoil hadde - sammen med de tre andre utenlandske selskapene på Gazproms shortlist, Total, ConocoPhillips og Chevron, - lagt ned mye arbeid og prestisje i å sikre seg en posisjon på Stockman-feltet.

Skuffelsen blant de to norske selskapene var derfor stor da Gazprom stengte igjen døren for utenlandsk deltagelse på eiersiden i fjor høst. Det har også vært spekulert i om Gazproms nei til blant annet Hydro og Statoil var med på sette fart i fusjonsforhandlingene mellom de to norsk selskapene.

En deltagelse i det som er verdens største påviste gassfelt til havs vil være spesielt interessert for de norske selskapene og deres målsetting om å utvikle olje- og gassvirksomheten i Barentshavet. Stockman-feltet, som ligger mer enn 500 kilometer ute til havs, antas å inneholde minst 3,2 milliarder standardkubikkmeter gass. Det betyr at det russiske feltet er tre ganger større enn den norske gassgiganten og bærebjelken i norsk gassproduksjon; Troll-feltet.

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå