Nobel-ros i europeisk presse

Med unntak for britisk presse, som er full av hån, kommer europeiske aviser med positiv og til dels rosende omtale av årets tildeling av Nobels fredspris til EU.

<p><b>SKEPTISKE BRITER:</b> Lederen av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland og Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad får stort sett positiv omtale i europeisk presse for tildelingen til EU, unntatt i Storbritannia.</p>

SKEPTISKE BRITER: Lederen av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland og Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad får stort sett positiv omtale i europeisk presse for tildelingen til EU, unntatt i Storbritannia.

– Riktig idé, feil mottaker, skriver det innflytelsesrike tyske ukemagasinet Der Spiegel i en kommentar. Ifølge magasinet ville det vært langt bedre om prisen hadde gått til en de sentrale personene i utformingen av EUs grunnleggende politikk og prinsipper, som den franske politikeren Jacques Delors, den franske politikeren som lenge ledet EU-kommisjonen.

Men magasinet tviler ikke på at EU har fortjent prisen.

– Selvfølgelig har Unionen det, heter det i kommentaren.

Aktør for demokratiet

Den belgiske avisen Le Soir er også positiv.

– Europeiske borgere, også mange som med god grunn mister håpet i disse dager, bør ta Nobels fredspris som en påminnelse om at Europa fram til nå har vært en stor aktør for demokratiets framgang, heter det i en lederartikkel under overskriften «60 år med fred til tross for kriser».

Debatten raser i Norge: Nei-siden: - Helt absurd. Ja-siden: - En gledens dag

Belgiske De Standaard omtaler prisen som «et skulderklapp for Europa».

Nederlandske de Volkskrant er også positiv.

– Unionen tjener freden, det er sikkert. Men den legemliggjør også den eneste sjansen til å gjøre Europas stemme hørt i en verden mellom større maktblokker. Et splittet EU vil ikke kunne det. Derfor må denne nobelprisen framfor alt ses som en pris til oppmuntring til å overvinne eurokrisen og til å snakke med én stemme, skriver avisen på lederplass.

67 år uten krig

Den italienske avisen La Stampa er inne på lignende tanker i en lederartikkel.

– Endelig en konkret anerkjennelse for veien som har gitt kontinentet 67 år uten konflikt, skriver avisen.

Den mektige og innflytelsesrike tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung understreker at EU ikke tilhører fortiden.

– Nobels fredspris bør gjenopprette europeernes mot til å fortsette arbeidet for et felles mål, skriver Frankfurter Allgemeine.

Paal Frisvold kommenterer: EUs Nobelpris: Viktig og til riktig tid

Heming Olaussen kommenterer: Absurd tildeling

I Østerrike er den konservative avisen Die Presse svært fornøyd med prisen som den omtaler som «en fortjent pris for Europa». Spørsmålet nå er hva den vil bli brukt til, ifølge Die Presse.

Harselerer

Britiske aviser harselerer over Nobelkomiteens beslutning om å gi fredsprisen til EU.

– Nobelprisen til idioti, lyder overskriften i Daily Mail, ledsaget av et bilde av nazikledde demonstranter som protesterte da Tysklands regjeringssjef Angela Merkel denne uka besøkte Hellas.

The Independent trykker et tilsvarende bilde der tåregassen henger tungt i Atens gater, og kobler det sammen med Nobelkomiteens beskrivelse av EU som «et unikt prosjekt som erstattet krig med fred».

The Times kaller tildelingen «fjollete» og slår fast at EU er «et utopisk system for å gjenskape det europeiske kontinent».

Daily Telegraph har heller ikke mye pent å si om Nobelkomiteens valg i sin lederartikkel.

– Ett spørsmål reiser seg: Er det for sent for Alfred Nobels arvinger å kreve pengene tilbake, skriver avisen.

– Denne prisen tjener ikke først og fremst diplomatiet, men komedien, harselerer avisens lederskribent videre.

Den eneste avisen som hyller tildelingen er The Financial Times som mener prisen «med rette anerkjenner en historisk bragd».


På forsiden nå