Russland åpner lommeboka for EU

Russland er rede til å investere i en redningspakke for EU, sier president Dmitrij Medvedev.

KLAR MED PENGER: Russland er klare for å overføre penger til IMF, som skal brukes til å hjelpe Europa med sin gjeldskrise.
KLAR MED PENGER: Russland er klare for å overføre penger til IMF, som skal brukes til å hjelpe Europa med sin gjeldskrise.

Den russiske presidenten åpnet for nye kriselån til eurosonen under sitt siste toppmøte med ledere fra EU torsdag. Lånene skal administreres av Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Vi vil stå ved alle våre forpliktelser. Vi er rede til å investere med alle finansielle midler for å støtte den europeiske økonomien og eurosonen, sier Medvedev.

Han understreker at Russland ønsker å beholde EU som en mektig politisk og økonomisk kraft, samt å sikre euroen som en av de viktigste internasjonale valutaene.

Ifølge Medvedevs økonomiske rådgiver Arkadij Dvorkovitsj er Russland villig til å bistå med opptil 20 milliarder dollar, nærmere 120 milliarder kroner, til EUs krisefond EFSF. Beløpet avhenger imidlertid av hvor raskt utvidelsen av fondet kommer på plass.

I oktober ble EU-lederne enige om at rammen for EFSF skal økes fra 440 milliarder euro i dag til rundt 1.000 milliarder euro.

41 prosent av Russlands valutareserver består i dag av euro, mens EU står for halvparten av den russiske handelen med utlandet.

På forsiden nå