Russland stopper oljeeksport

Russland har skrudd igjen den viktigste rørledningen for oljeeksport på grunn av krangelen med Hviterussland.

Mandag ble det kjent at oljeeksporten fra Russland til Sentral-Europa gjennom Druzjba-rørledningen var stoppet.

De første rapportene sa at det var Hviterussland som hadde skrudd igjen kranene, men det viser seg at det er Russland som har satt seg på bakbena.

Det melder både BBC og Financial Times.

Flere nyheter på E24.

- Tapper olje

Druzjba-rørledningen går gjennom Hviterussland og frakter olje til Polen og Tyskland. Rørledningen drives av det russiske rørledningsmonopolet Transneft, som uttaler at de har stoppet å pumpe olje gjennom ledningen fordi de hevder Hviterussland tapper olje fra den.

Russlands visepresident Andrei Sharanov uttaler til Financial Times at Hviterussland stjeler olje som erstatning for oljeskatten landet nylig innførte på transitten gjennom landet.

EU reagerer

Stengingen av Druzjba-rørledningen har vekket sterke reaksjoner i EU.

Tyskland krever "øyeblikkelig og full åpning", mens Polen innrømmer at de er "helt avhengig" av oljeimporten fra Russland, skriver Financial Times.

Andris Piebalgs, EUs energikommisjonær, ba Russland og Hviterussland om en "umiddelbar" forklaring.

Tyskland har kriselagre for 130 dager med forbruk, mens Polen har lagre for 80 dager. Det jobbes også med å øke oljeimporten via skip.

Ekstra oljeskatt

Hviterussland innført en transittskatt på 45 dollar per tonn russisk olje fraktet gjennom landet som et svar på at Russland har hevet prisen på gasseksport.

Russland og Hviterussland kom til enighet om en ny gassavtale rett før nyttår, men Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko er lite fornøyd med resultatet.

Sharanov sier at eksporten ikke vil åpnes før Hviterussland har fjernet oljeskatten.

På forsiden nå