Drapspåstander truer saudiske planer: Toppsjefer dropper viktig møte

Flere toppsjefer dropper en prestisjetung konferanse i Saudi-Arabia etter påstander om at regimet skal ha drept en Washington Post-spaltist i Tyrkia, ifølge Bloomberg.


<p><b>DROPPER KONFERANSE:</b> Toppsjefer for selskaper som HP og Viacom dropper en viktig konferanse i Saudi-Arabia etter påstander om at en regimekritisk journalist og Washington Post-spaltist skal være drept på et konsulat i Istanbul. Her møtes USAs president Donald Trump og Saudi-Arabias leder kronprins Mohammed bin Salman i Det hvite hus i mars 2018.</p>

DROPPER KONFERANSE: Toppsjefer for selskaper som HP og Viacom dropper en viktig konferanse i Saudi-Arabia etter påstander om at en regimekritisk journalist og Washington Post-spaltist skal være drept på et konsulat i Istanbul. Her møtes USAs president Donald Trump og Saudi-Arabias leder kronprins Mohammed bin Salman i Det hvite hus i mars 2018.

Hendelsen kan påvirke Saudi-Arabias moderniseringsplaner og forsøk på å lokke utenlandske selskaper til landet, ifølge nyhetsbyrået.

Tyrkisk politi tror den saudiske regimekritikeren og Washington Post-spaltisten Khashoggi kan ha blitt drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Ifølge Washington Post skal tyrkisk politi ha bilder og video av at Khashoggi blir drept og partert. Saudi-Arabia nekter for at dette har skjedd.

Hendelsen skaper diplomatisk oppstyr bare to uker før den prestisjetunge tredagerskonferansen Future Investment Initative i Riyadh, som Saudi-Arabia arrangerer i partnerskap med blant andre industrigiganten Siemens.

Kan bli vendepunkt

Nå vil Viacom-sjef Bob Bakish droppe den viktige saudiske konferansen, skriver Bloomberg. Det vil også Uber-sjef Dara Khosrowshahi, LA Times-eier Patrick Soon-Shiong og HP-direktør Joanna Popper.

Virgin-milliardær Richard Branson sier ifølge nyhetsbyrået at Khashoggi-hendelsen potensielt kan bli et vendepunkt for selskaper som handler med Saudi-Arabia.

Han har avsluttet samtaler med det saudiske statsfondet om investeringer i et romfartsprosjekt.

– Hvis det som rapporteres å ha skjedd i Tyrkia rundt forsvinningen av journalist Jamal Khashoggi viser seg å være sant, vil det helt klart endre muligheten for alle oss i vesten til å handle med den saudiske regjeringe, sier Branson til nyhetsbyrået.

Mange topper deltar

Blant de andre deltakerne på møtet er sjefene for Siemens og Blackrock. Siemens er også partner i konferansen, sammen med HSBC og Credit Suisse.

J.P. Morgan Chase-sjef Jamie Dimon skal etter planen også tale på konferansen, hvor USAs finansminister Steven Mnuchin også skal være til stede.

USAs president har sagt at landet ser på Khashoggi-saken og ønsker svar, men har vært motvillig til å gjøre tiltak som å kutte USAs omfattende våpensalg til Saudi-Arabia.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå