– Følger situasjonen

De norske selskapene Jotun og Elopak har aktivitet i Saudi-Arabia. Begge selskapene bekrefter at de følger med på situasjonen der en saudisk regimekritiker forsvant.


<p><b>KONSUL-BRÅK</b>: Saudi-Arabia anklages for å ha drept journalisten Jamal Khashoggi i det saudiske konsultatet i Tyrkia.</p>

KONSUL-BRÅK: Saudi-Arabia anklages for å ha drept journalisten Jamal Khashoggi i det saudiske konsultatet i Tyrkia.

2. oktober gikk den saudiske regimekritikeren og Washington Post-spaltisten Jamal Khashoggi inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, og ble aldri sett igjen.

Tyrkisk politi tror han kan ha blitt likvidert.

Ifølge Washington Post skal tyrkisk politi ha bilder og video av at Khashoggi blir drept og partert. Saudi-Arabia nekter for at dette har skjedd.

Påstandene om at Saudi-Arabia har likvidert en regimekritiker har allerede fått håndfaste konsekvenser.

Blant annet har Virgin-milliardær Richard Branson ifølge Bloomberg sagt at Khashoggi-hendelsen potensielt kan bli et vendepunkt for selskaper som handler med Saudi-Arabia. Branson har selv avsluttet samtaler med det saudiske statsfondet om investeringer i et romfartsprosjekt på én milliard dollar.

I tillegg har flere toppsjefer droppet den viktige saudiske konferansen Future Investment Initiative i Riyadh, blant annet Viacom-sjef Bob Bakish og Ubers Dara Khosrowshahi.

Jotun følger situasjonen

Nå har hendelsen også fanget oppmerksomheten til norske selskaper som er involvert i Saudi-Arabia.

Jotun-konsernet, som har flere fabrikker og varehus i regimet og har vært til stede i landet siden 1983, bekrefter at de følger med.

– Vi følger naturligvis situasjonen som har oppstått og hele den geopolitiske spenningen i regionen. Episoden i Tyrkia har så langt ingen direkte konsekvenser for vår virksomhet i landet, sier gruppens kommunikasjonsdirektør, Christian Espolin Johnson, til E24.

Elopak: – Vil ikke spekulere

Også hos emballasjegiganten Elopak har nyhetene om Khashoggi nådd frem. Elopaks toppsjef Thomas Körmendi er imidlertid klar på at selskapet ikke vil foreta seg noe på nåværende tidspunkt.

– Vi følger utviklingen i saken og forsøker å forstå hva som har skjedd. Men vi har ikke tatt stilling på noen måte til hva det innebærer, sier Körmendi.

– Slik jeg har forstått det, så er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål, og det er ikke noen som vet om, eller i hvilket omfang, hvis det har skjedd noe, Saudi-Arabia er involvert, sier han.

Körmendi understreker at han kun har hørt om anklagene via CNN og NY Times, og at det er for tidlig å si noe om konsekvensene av saken når man ikke har all informasjon.

– Det blir fullstendig spekulasjon, og jeg har ikke lyst til å spekulere. Hvis anklagene er riktig så er det veldig alvorlig, men vi vet ikke ennå, og jeg vil passe meg for å dra forhastede konklusjoner, sier han.

Viktig land i Midtøsten

Konsekvensene av hendelsen i Tyrkia er fortsatt høyst uklare, så lenge ingen med sikkerhet kan slå fast hva som har tiltstøtt Khashoggi. Det som likevel er klart, er at eventuelle økonomiske reaksjoner mot Saudi-Arabia kan få vidtspennende følger.

– Det er klart at Saudi-Arabia fortsatt er det viktigste landet på tilbudssiden i Midtøsten, som eksportør av olje. Det er også et viktig land for stabiliteten i Midtøsten, og vil påvirke spenningen i markedet, sier professor Ole Gunnar Austvik ved Høgskolen i Lillehammer.

Han ønsker ikke å spekulere i hva som vil skje dersom flere toppledere og selskaper begynner å ta avstand fra regimet. På generelt grunnlag er imidlertid landet en viktig søyle i Midtøsten, understreker han.

– Ufred er fortsatt i stand til å lage oljesjokk, fordi tyngden av eksporten kommer derfra. For stabiliteten i Gulfen er Saudi-Arabia veldig viktig, sammen med Iran, sier den tidligere NUPI-forskeren.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå