Snøhetta bak praktbygg i ørkenen

Snøhetta har designet et spektakulært kulturhus midt i arabisk ørkenby. Oppdragsgiveren er  verdens største oljeselskap. 


<p><b>SPEKTAKULÆRT:</b> Det nye kultursenteret i oljehovedstaden i Saudi-Arabia. </p>

SPEKTAKULÆRT: Det nye kultursenteret i oljehovedstaden i Saudi-Arabia. 

Det norske arkitektkontoret startet prosjektet rundt det nye kulturhuset så langt tilbake som i 2007, men først nå nærmer det seg ferdigstillelse. 

Prosjektet har blitt kalt Snøhettas «største og mest komplekse prosjekt» av kontorets grunnlegger Kjetil Trædal Thorsen, og ser man til bildene vitner de om at prosjektet er høyst komplekst:
To museer, bibliotek, kino, teater og en iøynefallende storhall tar plass i det nye bygget, som fordeler seg over en flate på 100.000 kvadratmeter.  Dagens Næringsliv omtalte prosjektet først.

Kulturhuset King Abdulaziz Center for World Culture ligger rett utenfor oljehovedstaden Dhahran, i provinsen Ash Sharqiyah i den østre delen av Saudi-Arabia. 

Dhahran er det administrative senteret for saudiarabisk oljeindustri, hvor Saudi Aramco – verdens største oljeselskap – har sitt hovedsete. 

 <p><b>STORHALL:</b> En storslått hall i kjernen av senteret skal være et møtested for innbyggerne i byen Dhahran. </p>

STORHALL: En storslått hall i kjernen av senteret skal være et møtested for innbyggerne i byen Dhahran. 

Senteret står enda ikke ferdig, men ble innviet allerede i november i fjor, av selveste kongen i Saudi-Arabia, kong Salman bin Abdulaziz Saud. 

Fra senterets hjemmesider heter det at meningen med senteret er «å fremskynde landets retning mot en kunnskapsbasert økonomi.»

I 2007 var bygget estimert til å koste opp mot 700 millioner dollar.

 <p><b>ØRKEN:</b> Midt i et ørkenområde ligger byen Dhahran, hvor verdens største oljeselskap har sitt hovedsete. I samme område skal det spektakulære bygget stå ferdig i løpet av året. </p>

ØRKEN: Midt i et ørkenområde ligger byen Dhahran, hvor verdens største oljeselskap har sitt hovedsete. I samme område skal det spektakulære bygget stå ferdig i løpet av året. 

Forbindelser til Saudi-Arabisk oljeeventyr

Snøhetta opplyser til E24 at det nye kulturhuset foreløpig ikke har satt en konkret åpningsdato, men det kan se ut som en åpning skal skje i løpet av året.

Per dags dato er senteret fortsatt under konstruksjon, ti år etter at Snøhetta vant konkurransen om hvem som skulle få muligheten til å designe det prestisjefulle kulturhuset for Saudi-Arabias oljegigant. 

 <p><b>UNIKT:</b> Byggets fasade består av flere rør i rustfritt stål. </p>

UNIKT: Byggets fasade består av flere rør i rustfritt stål. 

Saudi Aramco ligger i et bevoktet område, der ansatte i oljeselskapet både bor og arbeider. Rett ved siden av vil det nye kulturhuset ligge, i et ørkenområde med nære forbindelser til Saudi-Arabias oljeeventyr. 

Det var nemlig i samme område at oljen i landet først ble oppdaget. Brønnen kjent som Prosperity Well skjøt fart på landets kommersielle utvinning av olje i 1930-årene, og la grunnlaget for dagens storeksport. 

Armaco har et av verdens største oljelagre, og produserer 10 millioner fat olje om dagen. 

Det ligger dessuten i kortene at Saudi-Arabia skal børsnotere Aramco i 2018. 

«Det er naturlig å anta at Saudi ønsker en høyest mulig oljepris når noteringen skal finne sted,» skrev Netfonds i en oppdatering tidligere denne måneden. 

 <p><b>DESIGN:</b> De avanserte vinduene skal både gjenspeile området utenfor, og gi lys til de delene av museumsbygget som ligger lavere mot bakken. </p>

DESIGN: De avanserte vinduene skal både gjenspeile området utenfor, og gi lys til de delene av museumsbygget som ligger lavere mot bakken. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå