Shells mørke fortid i Nigeria rulles opp i retten

Oljegiganten Shell må møte i retten i USA og svare på anklager om samrøre med det tidligere militærregimet i Nigeria. Anklagene omfatter medvirkning til henrettelsen av miljøaktivisten Ken Saro-Wiwa og flere andre.
<b>SAKSØKER:</b> Ken Saro-Wiwa junior fotografert i New York, der en domstol nå skal ta stilling til søksmålet han og andre aktivister har anlagt mot oljegiganten Shell. De anklager Shell for delaktighet i det daværende nigerianske militærregimets drap på Ken Saro-Wiwa senior og åtte andre i 1995.
SAKSØKER: Ken Saro-Wiwa junior fotografert i New York, der en domstol nå skal ta stilling til søksmålet han og andre aktivister har anlagt mot oljegiganten Shell. De anklager Shell for delaktighet i det daværende nigerianske militærregimets drap på Ken Saro-Wiwa senior og åtte andre i 1995.

Saro-Wiwa ble hengt sammen med åtte andre i november 1995. De ble dømt til døden for angivelig å ha drept fire høvdinger fra ogonifolket, et etnisk mindretallsfolk. De fleste uavhengige observatører er enige om at de ni ble ofre for et rent justismord.

Nå har Saro-Wiwas sønn Ken junior sammen med flere andre aktivister reist sak mot Shell ved en domstol i New York. Rettssaken innledes onsdag med utpeking av jurymedlemmer, og det kan ta minst én dag før partene får holde sine åpningsinnlegg.

Alarmklokker

– Hvis saksøkerne får medhold, vil det få alarmklokkene til å ringe i store selskaper som i årevis har drevet forretninger i land som bryter menneskerettighetene, skriver nyhetsbyrået AFP. Shell, som fortsatt er tungt inne i Nigeria, avviser alle anklager mot selskapet.

Ken Saro-Wiwa junior skrev i en artikkel i den britiske avisen The Observer sist helg at enkelte vil se på søksmålet som et spørsmål om næringslivets juridiske ansvar.

– For meg og de andre ni saksøkerne handler det om både dette og noe mer, framholdt han.

– For fjorten år siden spådde min far at Shell en dag måtte stå til ansvar for sine handlinger i Nigeria. Han sa til dommerne at "jeg og mine kolleger ikke er de eneste som står for retten, Shell sitter også på anklagebenken", het det i sønnens artikkel.

"Overgrep"

– Ken Saro-Wiwas virkelige "forbrytelse" var hans djerve arbeid med å vekke den lokale og globale opinionen. Han viste folk hvordan Shell og et hensynsløst militærdiktatur krenket ogoniene med miljøovergrep og brudd på menneskerettighetene, het det videre.

Søksmålet er ifølge Financial Times "en viktig prøve på om flernasjonale selskaper med base i USA kan rettsforfølges med krav om erstatning for virksomhet i andre land". Avisen skriver at rettssaken ved en føderal domstol i New York kan bli banebrytende.

Saksøkerne har funnet fram til en lite brukt amerikansk lov fra 1789 som grunnlag for søksmålet mot Shell. Ifølge AFP kan det ventes flere saker av lignende type med utgangspunkt i denne gamle loven.

Flere nyheter på E24.no

På forsiden nå