Solheim: - Fredsprisen bidro til konfrontasjon med Kina

Tidligere utviklingsminister Erik Solheim mener at tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo i 2010 ikke har bedret menneskerettssituasjonen i Kina.

<p><b>FREDSPRIS:</b> Erik Solheim da han holdt pressekonferanse i forbindelse med sin avgang som miljø- og utviklingsminister</p>

FREDSPRIS: Erik Solheim da han holdt pressekonferanse i forbindelse med sin avgang som miljø- og utviklingsminister

– Hadde denne prisen bidratt til å bedre menneskerettighetssituasjonen i Kina, ville det ha vært en god idé å gi ham prisen. Men det motsatte er dessverre mer sannsynlig. Nemlig at tildelingen bidro til en slags konfrontasjon hvor kineserne tror at omverdenen er ute etter dem, sier Solheim til NRK.

Solheim, som i dag leder OECDs utviklingskomité, mener at selv om situasjonen i Kina er kritisk på viktige områder, er forholdene bedre i dag enn på noe annet tidspunkt i landets historie.

– Man burde gitt prisen til en kineser som kunne symbolisert den fantastiske økonomiske og sosiale framgangen i Kina, mener Solheim.

Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad er stolt av at komiteen ga prisen til Liu.

– Dette er en av de viktigste prisene vi har delt ut, selv om konsekvensene for Liu Xiaobo og hans kone ikke har vært positive, sier Lundestad.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå