Spanjolene invaderer Brasil

De siste årene har spanske selskaper investert for 85 milliarder kroner i Brasil.

Spanske selskaper investerer som aldri før i Brasil. Hittil i år er det gjort oppkjøp og investeringer for 10 milliarder kroner. Og bare de siste årene har banker, telefoni og oljeselskaper investert for 85 milliarder kroner i landet.

Den spanske bølgen begynte på slutten av 1990 tallet, da telefonselskapene i Brasil ble privatiserte. I dag kontrolleres Grupo Telefonica, som har fasttelefoni i Sao Paulo og mobiloperatøren Vivo, av spanske interesser.

Mangfold

Det er bare et par dager siden den spanske gruppen OHL fikk konsesjon til å utbygge og drive fem hovedveier i Brasil i de neste 10 år. Dette er et ledd i president Lulas privatiseringspakke, som skal bedre infrastrukturen i landet.

Like før ble den spanske banken Santander, etter oppkjøpet av den nederlandske banken ABN Amro, Brasils nest største private bank. Det spanske oljeselskapet Repsol er godt plassert i Rio, og selskapet har flere konsesjoner på brasiliansk sokkel. Spanjolene eier også gasselskapet CEG, kraftselskapet Endesa og forlagene Santillana, Planeta, Oceano og Edicoes SM.

Og hvor skal alle de spanske forretningsfolkene overnatta om ikke på et spansk hotell. For et år siden ble luksushotellet Le Meridien på Copacabana i Rio, kjøpt opp av spanske Iberostar.

Hjemmebane

Spanjolene føler seg på hjemmebane, selv om de aldri var i Brasil under kolonialiseringen av Latin-Amerika på 1500 tallet:

- Spanske selskaper har kapital og er villig til å investere ute, spesielt i utviklingsland som Brasil. I tillegg føler vi oss kulturelt sett mer hjemme her enn i Asia, forteller Afonso Lima, president i Sobeet, en interesseorganisasjon for spanske selskaper.

De siste 10 årene har spanske selskaper investert milliarder av kroner i land som Cuba, Mexico, Argentina, Chile og Colombia. Det virker nesten som om spanske forretningsfolk følger i fotsporene til sine forfedre, conquistadorene , som underla seg Latin-Amerika. Forskjellen er at våpen er byttet ut med hard kapital.

På forsiden nå