Storbritannia sliter med å låne penger

For første gang på sju år klarer ikke britiske myndigheter å finne kjøpere til sine statsobligasjoner.
<B>HARDE TIDER:</B> Ledigheten stiger i Storbritannia. Neste år er det parlamentsvalg.
HARDE TIDER: Ledigheten stiger i Storbritannia. Neste år er det parlamentsvalg.

Storbritannia klarte ikke å fylle et obligasjonslån som ble tilbudt onsdag, skriver Bloomberg. Det er første gang på sju år.

Det førte til at renten på tiårige statsobligasjoner steg med 0,2 prosent, til 3,53 prosent.

Trykker penger

Det er sentralbanken selv, Bank of England, som er den største kjøperen av statsobligasjoner for tiden. Dette tiltaket kalles kvantitative lettelser, og innebærer grovt sagt at staten trykker penger. Storbritannia har for tiden en styringsrente på 0,5 prosent, og ekstraordinære tiltak gjør at langsiktige renter også faller.

Men til så lave renter er private investorer tilsynelatende lite interessert i å plassere pengene i statsobligasjoner.

- Obligasjonene har bare en kjøper, Mervyn King. Kjære myndigheter, kan dere bestemme dere? Vil dere kjøpe eller selge obligasjoner. Dere kan ikke gjøre begge deler, sier John Anderson, en forvalter ved Rensburg Fund Management til Bloomberg.

King er sentralbanksjef i Storbritannia.

Optimistisk

Regjeringen er imidlertid optimistisk på egne vegne.

- To tyske auksjoner i år har heller ikke blitt fulltegnet. Det er en underliggende styrke i markedet for britiske statsobligasjoner, sier Ton Hoskin, talsmann for statsministers Gordon Brown ifølge Bloomberg.

Mye obligasjoner på vei

Den britiske regjeringen planlegger å selge obligasjoner for 146 milliarder pund i år og 148 milliarder neste år. Pengene skal brukes til å sparke liv i den britiske økonomien.

Underskuddet på statsbudsjettet kan stige til 11 prosent av BNP i år. Det er i tilfelle det høyeste blant G20-landene. Mervyn King advarte tirsdag om at de kan bli for store.

- Jeg tror det vil være fornuftig å være forsiktig med å bruke ytterligere penger på spesielle tiltak, hvis dette øker underskuddet ytterligere, sa King til parlamentet.

Pundet ned

De store underskuddene presser kursen på britiske pund hardt.

Mot dollaren har pundet falt med 28 prosent det siste året, mens fallet mot euro er på 15 prosent.

Les også:

På forsiden nå