Strømmer til sensurert internett

Stadig flere kinesere finner veien til internett. Men nettet de bruker er strengt sensurert.

I løpet av 2006 økte antall kinesiske nettbrukere med 30 prosent til hele 132 millioner.

Av disse er det 52 millioner som har tilgang til internett via bredbånd, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Det er nå bare USA som har flere internettbrukere enn Kina.

Surfer hjemme

Den enorme økningen har gitt gode tider for et stort antall it-selskaper i landet. Annonseinntektene strømmer inn til populære nettsider som baidu.com, og nettleverandørene håver inn penger fra alle de nye brukerne.

Tidligere benyttet de fleste seg av nettet på utallige nettcafeer rundt om i landet. Men etter at myndighetene i 2004 stengte over 13 000 slike cafeer under påskudd av at de var brannfarlige, har de fleste nettbrukerne begynt å surfe hjemmefra.

Stenger nettsider

Dette har gitt mange utfordringer for myndighetene, som har forsøkt å kontrollere hva befolkningen tar til seg av informasjon helt siden Mao Zedong overtok makten i landet i 1949.

Minst et titall mennesker, og trolig langt flere, sitter fengslet for å ha postet politiske meldinger på internett. I tillegg sørger myndighetene for å sensurere et stort antall nettsider.

BBC News er blant nettsidene som er umulige å komme inn på fra Kina.

Det samme gjelder nettleksikonet Wikipedia, som nå er stengt igjen etter en kort periode i høst der det var mulig å komme inn på siden.

I stedet for å komme inn på sider som disse, får brukeren en feilmelding der det står at nettstedet er "utilgjengelig."

Nettsider som tar for seg polisk sensitive temaer som Tibet, Tiananmen-massakren, Falun Gong eller Taiwan, blir også stengt for de kinesiske nettbrukerne.

Bare det at disse temaene ble nevnt i forrige setning, er trolig nok til at denne artikkelen ikke vil være mulig å lese fra Kina.

Nekter for sensur

Selv hevder kinesiske myndigheter at de ikke sensurerer internett, og at reguleringene deres er i tråd med resten av verden.

Da det i sommer ble klart at Googles kinesiske nettsider sensurerte et antall følsomme temaer, forsvarte kinesiske myndigheter seg med at dette også skjer på Googles sider i Tyskland og Frankrike.

I disse landene blir nemlig nettsider med nynazistisk innhold sensurert, forklarte de kinesiske myndighetene, og spurte om noen kunne forklare forskjellen på dét og det som ble fjernet fra den kinesiske versjonen.

Piratkopier

I tillegg til politisk innhold blir ulovlig nedlasting av kopibeskyttet materiale et stadig større problem i Kina. Piratkopier av de nyeste filmene og CD-ene er lette å få tak i rundt om i landet, men store mengder ulovlige kopier lastes også ned via internett.

I forrige vant Hollywood-studionene et søksmål mot det kinesiske selskapet Sohu.com, som hadde distribuert ulovlige kopier av amerikanske filmer.

Det kinesiske it-selskapet ble dømt av en domstol i Beijing til å betale 1,1 millioner yuan (rundt 900 000 kroner) til en samling amerikanske filmselskaper etter å ha distribuert filmer som Ringenes Herre og Harry Potter.

En representant for Sohu.com nektet i dag å uttale seg om saken til nyhetsbyrået Reuters.

På forsiden nå