Snart avgjør Sveits om de skal innføre borgerlønn

Sveitserne skal bestemme seg for om det er en god idé å betale sine borgere 21.000 kroner måneden for å gjøre ingenting.


<p>GIGANTISK STØTTEPLAKAT: En 8000 kvadratmeter stor plakat til støtte for forslaget om borgerlønn prydet Plainpalais-plassen i Geneve 14. mai 2016. Støttespillerne bak kampanjen for borgerlønn folkefinansierte det de hevder skal være verdens største plakat, med teksten «What would you do if your income were taken care of?» («Hva ville du gjort dersom inntekten din ble tatt hånd om?»).</p>

GIGANTISK STØTTEPLAKAT: En 8000 kvadratmeter stor plakat til støtte for forslaget om borgerlønn prydet Plainpalais-plassen i Geneve 14. mai 2016. Støttespillerne bak kampanjen for borgerlønn folkefinansierte det de hevder skal være verdens største plakat, med teksten «What would you do if your income were taken care of?» («Hva ville du gjort dersom inntekten din ble tatt hånd om?»).

5. juni går innbyggerne i Sveits til stemmeurnene for å bestemme seg for om de ønsker å innføre borgerlønn.

Borgerlønn er en form for statlig utbetaling som skjer betingelsesløst, uten noen krav til mottagerne. Ifølge Bloomberg er det foreslått at innbyggerne kan få rundt 2500 sveitsiske franc i måneden, tilsvarende omtrent 21.000 kroner på dagens kurs.

Meningsmålinger fra landet, som er kjent for å avgjøre mange store saker gjennom folkeavstemninger, tyder imidlertid på at forslaget ikke vil få nok støtte.
De seneste årene har debatten om borgerlønn også i flere andre land blitt stadig mer aktuell. Blant landene som har diskutert løsningen er Canada, Nederland og Finland. Sistnevnte holder også på med en forskningsstudie for å måle effekten av stønaden.

Støttes av eks-finansminister

Fremover vil stadig flere jobber bli overtatt av roboter og ulike former for automatiserte prosesser. Blant dem som kan bli rammet hardt av dette er transportarbeidere og bankvesenet. Taxi-konkurrenten Uber eksperimenterer nå med selvkjørende biler, og en rekke bankmedarbeidere har allerede mistet jobben som følge av bedre digitale tjenester.

 <p>ØNSKER BORGERLØNN: Hellas' tidligere finansminister Yanis Varoufakis støtter forslaget om å innføre borgerlønn i Sveits.</p>

ØNSKER BORGERLØNN: Hellas' tidligere finansminister Yanis Varoufakis støtter forslaget om å innføre borgerlønn i Sveits.

I tidligere perioder har de gamle arbeidsplassene blitt erstattet med nye. Flere tror imidlertid at dette ikke vil skje på tilsvarende måte denne gangen. Derfor finnes det enkelte personer som tror at borgerlønn vil bli et nødvendig virkemiddel fremover.

Hellas tidligere finansminister Yanis Varoufakis er én av disse. Han støtter forslaget om å innføre borgerlønn i Sveits, og mener landet er ideelt for å prøve ut ordningen.

– Et rikt land som Sveits har en fantastisk mulighet til å prøve ut dette store eksperimentet, sier han til Bloomberg.

Blir ikke rik

21.000 kroner i måneden kan høres ut som mye penger for ikke å gjøre noe, men beløpet er kun hårfint høyere enn den sveitsiske fattigdomsgrensen. Dette kommer delvis av at Sveits er et dyrt land å bo i, og at svekkelsen av den norske kronen sammenlignet sveitserfrancen de siste årene gjør at summen blir høy etter dagens kurs.

Rundt én av åtte personer i landet hadde en inntekt som var under denne fattigdomsgrensen i fjor.

– Du ser ikke forferdelig fattigdom i Sveits, sier Andreas Ladner, professor i statsvitenskap ved Lausanne universitetet til Bloomberg.

– Men det finnes folk som ikke har nok penger, og det er noen folk som jobber og ikke tjener nok, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå