Tilbake med nytt ansikt

Mange nyrike kinesere har benyttet høstferien til å pynte på fjeset.

Kinesere har ikke ofte tid til å ta pause fra jobben. Men uken etter nasjonaldagen 1. oktober er alltid en ferieuke for kineserne, hvor mange reiser landet rundt å besøke familiene sine.

Men noen benytter de ekstra fridagene til helt andre ting.

Kirurgiklinikker i Shanghai rapporterer nå om en 25 prosents økning i antall kunder som kommer for å få pynte på utseendet. De aller fleste av dem er kvinner som vil fjerne rynker eller endre fasongen på øynene.

Vil ha runde øyne

Runde øyne er et skjønnhetstegn i visse miljøer i Kina, og mange kvinner ønsker derfor å gå under kniven for å endre på huden rundt øynene så de virker større og rundere.

- Denne friuken er den ideelle tiden for kosmetisk kirurgi, fordi det ofte tar flere dager for sårene å gro, sier Dr. Shu Liping, en plastisk kirurg i Shanghai, til CBS News.

I tillegg til øyeoperasjoner, blir det stadig mer populært å fikse på brystene og leppene, legger Dr. Shu til.

Opereres på bakrommet

Markedet for plastisk kirurgi i Kina er nå verd mer enn 1,6 milliarder kroner, ifølge den kinesiske frisør- og skjønnhetsforeningen.

Shanghai er Kinas rikeste by, og denne typen operasjoner er derfor mer vanlig der enn andre steder. Men inntektsnivået øker stadig over hele landet, og det blir flere og flere som får råd til å pynte på utseendet sitt.

Interessen for skjønnhetsoperasjoner har ført til at det har blitt etablert et stort ulovlig marked for denne typen tjenester.

Hele syv av ti skjønnhetssalonger i Beijing er antatt å tilby kosmetisk kirurgi uten å ha løyve til å utføre disse operasjonene.

Det er Kinas eget helsedepartement som har kommet med de oppsiktsvekkende anklagene.

Da myndighetene nylig gjennomførte en razzia i flere av disse salongene, fant politiet nåler, sakser, pinsetter og fettsugingsrør.

- Slike operasjoner er svært farlige for pasientene, sier Dr. Chen Huanran til kinesiske nyhetsbyråer, og legger til at de som utfører operasjonene på slike steder som regel har verken utstyret eller utdannelsen som skal til for å utføre plastisk kirurgi.

Også menn

Selv om de flest som går under kniven er kvinner, blir plastisk kirurgi stadig mer vanlig blant menn i Kina, melder avisen China Daily.

Antallet menn som tar slike operasjoner vokser for tiden med 20 prosent i året, skriver avisen.

- Denne veksten i mannlig skjønnhetskirurgi er et fenomen av forbrukerkulturen, sier Tian Hong, en forsker ved Shanghai-akademiet for samfunnsfag, til avisen.

- Det vi ser nå er en endring i den tradisjonelle oppfattelsen av hvordan menn skal være, fortsetter han

På forsiden nå